Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Orbán si upevnil moc: Maďarský parlament schválil posilnenie právomocí vlády

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Szilard Koszticsak)

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament schválil v pondelok hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP zákon o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva, informovala agentúra MTI. Opozičné strany kritizovali neúmerné posilnenie právomocí vlády a požadovali zakomponovať do neho časové obmedzenie, čo sa však nestalo.

Za návrh ministerky spravodlivosti Judit Vargovej v skrátenom legislatívnom konaní hlasovalo 137 poslancov a 53 bolo proti. Zákon rieši pravidlá súvisiace so stavom núdze vyhláseným pre hrozbu nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Vláda v zmysle tohto zákona môže okrem iných opatrení nariadiť pozastavenie uplatnenia jednotlivých zákonov, môže konať odlišne od právnych ustanovení a môže prijímať ďalšie mimoriadne opatrenia. Túto právomoc - v potrebnej a primeranej miere - môže vláda uplatňovať v rámci prevencie, potláčania a likvidácie tejto epidémie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zákonom parlament posunul na vládu právomoc predĺženia stavu núdze až do zániku epidémie. Zákonodarný zbor môže túto právomoc vláde odňať pred ukončením stavu núdze. Právna norma umožňuje aj to, aby doterajšie nariadenia vlády týkajúce sa epidémie mohli zostať aj naďalej v platnosti.

Podľa spravodajského servera Infostart.hu zákon v čase stavu núdze otvára vláde dvere k vládnutiu prostredníctvom dekrétov. Opozičné strany Maďarská socialistická strana (MSZP), Dialóg (Párbeszéd), Jobbik, Demokratická koalícia (DK), LMP a Momentum na spoločnej tlačovej konferencii pred hlasovaním v pondelok vyhlásili, že by zákon podporili iba v prípade, ak by do neho bolo zakomponované časové obmedzenie. V rozprave k návrhu zdôrazňovali, že tento zákon podľa ich názoru nie je vôbec potrebný.

Áder podpísal kritizovaný zákon

Maďarský prezident János Áder v pondelok podpísal zákon o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu, a to iba niekoľko hodín po tom, čo novú právnu normu schválil parlament. Podľa spravodajského servera Portfolio.hu hlava štátu súčasne odmietla kritiku opozície, podľa ktorej zákon je neohraničený časom a poskytuje vláde premiéra Viktora Orbána neobmedzené právomoci.

János Áder, prezident Maďarska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Tamás Kovács)

"Zákon je účinný iba do ukončenia epidémie a právomoci kabinetu sú v ňom jasne špecifikované," odkázal Áder kritikom, ktorých vyzval, aby preukázali zdržanlivosť. "Toto nie je čas na vytĺkanie politického kapitálu," zdôraznil.

Orbán chce namiesto náhrady príjmov riešiť krízu tvorbou pracovných miest

Maďarská vláda pripravuje najväčší akčný plán oživenia ekonomiky v histórii krajiny. Zverejní ho začiatkom budúceho týždňa, povedal v pondelok v parlamente predseda vlády Viktor Orbán. Premiér podľa agentúry MTI reagoval na otázku poslanca z opozičnej strany Dialóg (Párbeszéd) Benceho Tordaiho, či vláda uhradí výpadky príjmov tým, čo prídu o prácu.

Tordai pripomenul, že Česko, Rumunsko a Slovensko avizovali, že uhradia 75 - 80 percent miezd ľuďom, ktorí by vplyvom krízy stratili zamestnanie. "Výsledkom najväčšieho akčného plánu oživenia ekonomiky v dejinách Maďarska bude, že každý bude mať prácu," povedal Orbán, ktorý pripomenul, že v uplynulom desaťročí sa jeho vláde podarilo vytvoriť jeden milión pracovných miest, k čomu sa podľa jeho slov podarilo priblížiť. "Predložíme akčný plán, ktorý napomôže ľuďom získať príjmy prostredníctvom práce," zdôraznil premiér.

Viac o téme: VládaMaďarskoBudapešťViktor OrbánKoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu