Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dať teroristovi slobodu bola chyba: Johnson sľúbil, že zakáže predčasné prepúšťanie väzňov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

LONDÝN – Britský premiér Boris Johnson navštívil v sprievode polície miesto piatkového teroristického útoku na London Bridge. Islamský terorista Usman Khan († 28) tam pobodal niekoľko ľudí, z ktorých dvaja zraneniam podľahli. Zneškodnili ho okoloidúci a napokon ho zastrelila polícia.

Premiér Boris Johnson uviedol, že prepustenie Khana z väzenia bolo „chybou“ a sľúbil, že zakáže predčasné prepúšťanie väzňov. Vo svojom vyhlásení uviedol: „Potrebujeme spravodlivý súdny systém – taký, ktorý zastupuje zákonodarnú väčšinu, nie zločinnú menšinu, a ktorý dáva druhú šancu tým, ktorí si odpykali svoj trest a chcú znovu začať.“

Londýnska polícia po útoku nožom potvrdila dvoch mŕtvych: Premiér Johnson zvolal krízový štáb

Páchateľ teroristického útoku na London Bridge, ktorý bol už predtým odsúdený za teroristický čin, hodnotený ako veľmi nebezpečný a inšpirovaný al-Káidou, napísal sudcovi list, v ktorom vyhásil, že chce byť dobrým britským občanom. Hoci sudca, ktorý rozhodoval o jeho prvom zločine, trval na tom, že Khan nemá byť nikdy prepustený z väzenia, terorista bol po siedmich rokoch – menej ako polovičke jeho vymeraného 16-ročného trestu – automaticky oslobodený. Prepustili ho v decembri 2018 s tým, že nosil na členku elektronický náramok. Pritom už s komplicmi naplánoval ďalší teroristický útok a atentát na Borisa Johnsona. 

V strede teroristickej skupiny Usman Khan
Zobraziť galériu (2)
V strede teroristickej skupiny Usman Khan  (Zdroj: Profimedia)
Usman Khan mal ostať vo väzení tak dlho, ako dlho bolo potrebné chrániť pred ním verejnosť. Tento trest však bol na odvolacom súde v apríli 2013 zrušený a muž dostal trest odňatia slobody na 16 rokov, čo znamená, že bol automaticky prepustený po ôsmich rokoch. Sudcovia vrátane lorda spravodlivosti Levesona pri zmene rozsudku uviedli, že výbor pre prepustenie je najlepším miestom na rozhodovanie o tom, kedy bude bezpečné prepustiť zločincov z väzenia. Ale dnes Rada pre podmienečné prepustenie vydala vyhlásenie, že Khan bol prepustený automaticky, nie na základe rozhodnutia.

Viac o téme: SľubPrepustenieTeroristaútok London BridgeVäzenie. Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu