Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalšia rana pre Boeing: Jeho pýcha 777X pri testoch praskla! Výrobca to niekoľko mesiacov tajil

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/D. G.)

SEATTLE – Trup pozemného testovacieho lietadla 777X sa počas skúšky 5. septembra pod maximálnym vnútorným tlakom a pri krídlach ohnutých smerom nahor roztrhol. Americká tlač s tým vyrukovala až teraz, keď kritickú štúdiu zverejnil letecký expert Dominic Gates.

O katastrofálnom teste pevnosti nového lietadla v hangári továrne Everett informoval americký denník The Seattle Times. Keď sa test blížil k svojmu vrcholu, obrie krídla sa  ohýbali smerom nahor vyše 8,5 metra od pokojovej polohy. To je ďaleko za očakávaným maximálnym vychýlením pri normálnom lete, asi 2,7 metra. To všetko simulovalo zaťaženie letového manévra silou 3,75 G v porovnaní s maximom 1,3 G pri normálnom lete.Trup sa pri tomto maximálnom zaťažení roztrhol tesne za krídlom. Dvere vyhodilo do vzduchu a dopadli na podlahu továrne. Na rozdiel od nákladných dverí, ktoré sa otáčajú smerom von, sa totiž dvere pre cestujúcich otvárajú iba dovnútra a sú väčšie ako otvor, ktorý zaplnia. Pod strednou časťou trupu, hneď za krídlom a priestorom, kde sú uložené kolesá podvozku, spôsobilo extrémne tlakové zaťaženie prasknutie lietadla a konštrukcia okolo dverí hneď za krídlom stroja 777X bola zaťažením taká poškodená, že tlak vyrazil dvere. Istý pracovník továrne uviedol, že začul „zvuk ako pri výbuchu a podlaha sa zachvela.“ Deň po dráme The Seattle Times a ďalšie médiá na základe neúplných informácií médiá nesprávne informovali, že pri testoch iba vyhodilo dvere lietadla do vzduchu.

Boeing podrobnosti testu od začiatku septembra utajoval, no dnes je jasné, že testovacie lietadlo sa už ďalej nedá použiť. Stroj však pri teste nesplnil požadované  normy iba o jedno percento, zrejme teda nebude musieť test opakovať. Dostatočným riešením bude podľa Seattle Times posilnenie trupu v oblasti, kde praskol.

Ďalšia rana pre Boeing:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: twitter/avesball)
Hovorca spoločnosti Boeing Paul Bergman vyhlásil, že výsledok testu nezapríčiní oneskorenie projektu. Už predtým ho však spôsobili problémy pri vývoji motora GE9X v lietadle. Prvý let by sa mal uskutočniť na začiatku budúceho roka a prvý stroj by mali dodať zákazníkovi v roku 2021. Boeing teraz rieši komplikácie okolo lietadiel 737 MAX, ktorých prevádzku prerušili v marci tohto roka po tragických nehodách v Indonézii a v Etiópii. Firma má na krku desiatky súdnych sporov s rodinami pasažierov, ktorí pri nehodách zahynuli. Firmu tiež vyšetruje americké ministerstvo spravodlivosti a Kongres.

Viac o téme: MotorTest PrasknutieHangárTrupBoeingSeattleEverett
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu