Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší škandál so záverečnou prácou: Politik zamlčal zdroje, o titul však nakoniec nepríde!

Zdeněk Ondráček v práci neuvádzal zdroje Zobraziť galériu (2)
Zdeněk Ondráček v práci neuvádzal zdroje (Zdroj: Facebook/Zdeněk Ondráček, Gettyimages.com)

PRAHA - Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček vo svojej dizertačnej práci použil pasáže z iných zdrojov bez toho, aby ich citoval. Potvrdila to v piatok Univerzita Palackého v Olomouci (UP). Z výsledku kontroly tiež vyplýva, že väčšina teoretickej časti je kompilátom už známych poznatkov. Obhajoba práce však už nemôže byť zrušená. Ondráček povedal, že o tom nič nevie. Vedenie KSČM sa prípadom nezaoberalo.

Ondráček napísal a v roku 2011 obhájil prácu s názvom "Násilí jako sociálně patologický jev v rodině". "Zdeněk Ondráček vo svojej dizertačnej práci porušil citačné zásady, neuviedol citované zdroje alebo ich uviedol nepresne či nesprávne. Väčšinu teoretickej časti, ktorá tvorí viac ako polovicu textu, zostavil ako súhrn z poznatkov, ktoré boli v čase jej vzniku známe bez toho, aby ich sám analyzoval alebo kriticky posúdil ich vzťahy a súvislosti. Iba ich v odsekoch uvádza," uviedla hovorkyňa univerzity.

Odborníci z univerzity tak na základe kontroly došli k záveru, že Ondráček porušil zásady a zvyklosti tvorivej vedeckej práce, ktoré obsahuje etický kódex zamestnancov a študentov UP. Porušil najmä zásady pre tvorivú činnosť.

Postih vraj nebude

Zo strany univerzity Ondračka nehrozí žiadny postih. Nie je členom akademickej obce UP, a preto nemôže byť daný podnet na prejednanie jeho prípadu etickou komisiou rektora, ani začaté disciplinárne konanie. "A pretože dizertačnú prácu obhájil už v roku 2011, nemožno začať konanie o zneplatnenie obhajoby," dodala hovorkyňa univerzity.

Novinárom sa vyhol

Ondráček v piatok opakovane odmietol žiadosť novinárov, aby sa k posudku vyjadril. Po hovorcovi len odkázal, že o veci bude komunikovať s univerzitou, až dokument dostane písomne.

Vedenie strany KSČM kauzu neriešilo. "Je to záležitosť pána poslanca Ondráčka, takže sa k tomu nikto vyjadrovať nebude," povedala hovorkyňa českého komunistického hnutia Helena Grofová. Aj podľa poslanca KSČM Jiřího Dolejša záleží predovšetkým na Ondráčkovi, ako zareaguje. "Samozrejme opisovať sa nemá a pri preukázanom pochybení je nejaká sebareflexia logická," uviedol.

Ďalší škandál so záverečnou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spočítať by mu to mali voliči

Predseda ODS Petr Fiala neočakáva, že Ondráček vyvodí dôsledky zo svojej plagiátorskej kauzy aj z ďalších pochybení, vrátane účasti na potláčaní protirežimových demonštrácií pred tridsiatimi rokmi. Podľa Fialu by to mali zohľadniť voliči.

Na podozrenie z plagiátorstva upozornila v októbri Mladá fronta Dnes. Univerzita prácu preverila druhýkrát. Prvýkrát to bolo, keď ju Ondráček odovzdal. Každá záverečná práca na olomouckej univerzite sa povinne vkladá do programu na odhaľovanie plagiátov Theses od roku 2011. Vtedy však nenašla nič podozrivé. Teraz ju osobne skontrolovali odborní pracovníci študijného oddelenia a pedagogickej fakulty.

Viac o téme: Zdeněk OndráčekZáverečná práca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu