Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dráma na psychiatrii: Znásilnil pätnásťročnú, lebo bola na nesprávnom oddelení

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

VARŠAVA – Vo Vojvodskej psychiatrickej nemocnici v Gdansku, kde bola znásilnená dospievajúca pacientka, prebieha prísna kontrola. Lekári upozorňujú, že ak sa situácia v inštitúcii nezmení, začnú hromadne odchádzať. Už teraz je tu chronický nedostatok zamestnancov.

Začiatkom júna mala byť vo Vojvodskej psychiatrickej nemocnici v Gdansku znásilnená 15-ročná pacientka. Páchateľom je údajne 25-ročný pacient hospitalizovaný v rovnakom zariadení. Tínedžerka bola umiestnená na oddelení dospelých, pretože pre ňu na detskom nenašli voľné miesto. Podozrenie zo spáchania trestného činu hlásil polícii vedúci lekár. 25-ročný páchateľ dostal trojmesačný trest odňatia slobody, ale pre svoj duševný stav sa jeho izolácia odohráva priamo v nemocnici.
 

Gdanská psychiatria.
Zobraziť galériu (2)
Gdanská psychiatria.  (Zdroj: google maps)
Prokuratúra teraz zisťuje, či si na oddelení, kde sa obeť i páchateľ zdržiavali, niekto z lekárov a zdravotných sestier nesplnil povinnosti tak, ako mal.  Existuje podozrenie, že na oddelení nebolo dosť zdravotníckeho personálu. Na mieste sú aj inšpektori z kancelárie maršala a Národného fondu zdravia.

Už dlho je známy problém s nedostatkom personálu. „Chýbajú nám špecializovaní lekári,“ vyjadril sa vo februári riaditeľ Vojvodskej psychiatrickej liečebne v Gdaňsku Leszek Trojanowski. „Najhoršia situácia s obsadzovaním je určite na pohotovosti, kde máme v priemere asi 30 žiadostí denne. Väčšina našich pacientov by tu vôbec nemala byť, pretože nemajú odporúčanie, ale nemôžu sa dostať na kliniku. Prichádzajú, pretože vedia, že v nemocnici sa o nich postarajú.“
Nedostatok personálu má však za následok také drámy, aká sa stala mladej dievčine. A kto je vlastne vinný?

 

Viac o téme: ZnásilneniePsychiatriaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu