Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pakistan: Proti protestujúcim právnikom použila polícia obušky

Právnici protestujú v centre Islamábádu.
Právnici protestujú v centre Islamábádu. (Zdroj: SITA)

ISLAMÁBÁD - Právnici v krajine sa opäť dostali do potýčiek s políciou v čase, keď vláda prezidenta Parvíza Mušarráfa v utorok rozhoduje o dátume konania volieb v atmosfére rastúceho medzinárodného tlaku na ukončenie výnimočného stavu a nastolenia demokracie v Pakistane.

Nepokoje vypukli v centrálnom meste Multan, kde stovky príslušníkov policajných jednotiek zabránili asi tisícke právnikov opustiť komplex okresného súdu a pripojiť sa k pouličným protestom. Právnici a policajti po sebe hádzali kamene a polícia na rozohnanie davu použila obušky.

Reportér agentúry AP uviedol, že najmenej traja právnici utrpeli zranenia, dvaja z nich krvácali z rán na hlave. Najmenej troch ďalších právnikov zatkli. V ďalšom zásahu polícia obsadila budovu Najvyššieho súdu v Multane a zadržala najmenej šiestich právnikov.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf v sobotu vyhlásil výnimočný stav v reakcii na destabilizáciu krajiny, z ktorej obvinil islamských militantov a súdnictvo. Mušarráf pozastavil platnosť ústavy, odvolal predsedu Najvyššieho súdu, obmedzil slobodu médií a zatkol najväčších opozičných kritikov. Vyhlásenie výnimočného stavu prišlo v čase, keď mal Najvyšší súd rozhodnúť o ústavnosti znovuzvolenia Mušarráfa za prezidenta v októbri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu