Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Desivý útok ozbrojencov v dedine obývanej etnikom Dogonov: Najmenej 95 ľudí prišlo o život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter.com/Crevo360)

BAMAKO - Najmenej 95 ľudí usmrtili v noci na pondelok ozbrojenci v dedine v strednej časti Mali obývanej príslušníkmi lovecko-roľníckeho etnika Dogonov.

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaných príslušníkov miestnych úradov i malijských bezpečnostných síl, podľa ktorých ide o predbežný počet obetí. "Momentálne máme 95 mŕtvych civilistov. Ich telá sú spálené, a stále hľadáme ďalších," uviedol činiteľ z okresu Koundou, v ktorom sa nachádza zmienená napadnutá dedina Sobane-Kou. Príslušník malijských bezpečnostných síl uviedol, že celá "dedina Dogonov bola v podstate vyhladená"

Incident je zjavne posledným zo série etnicky motivovaných útokov, píše AFP. Dodáva, že násilné útoky z pomsty sa začali, keď sa v tomto regióne objavila prevažne džihádistická skupina kmeňa Fulanov, vedená kňazom Amadouom Koufom, ktorá začala útočiť na etnické skupiny Dogonov a Bambarov. Fulanovia sa živia prevažne chovom a obchodovaním s dobytkom, zatiaľ čo Dogonovia a Bambarovia sú tradične roľníkmi.

Misia OSN v Mali (MINUSMA) 16. mája oznámila, že pri útokoch na kmeň Fulanov v regiónoch Mopti a Segou v strednej časti Mali zaznamenala od vlaňajšieho januára "prinajmenšom 488 úmrtí". Pri najkrvavejšom z týchto útokov bolo v marci v dedine Ogossagou pri hranici s Burkinou Faso zmasakrovaných zhruba 160 členov kmeňa Fulanov.

Z útoku sú obviňovaní práve Dogonovia. MINUSMA zároveň uviedla, že ozbrojení Fulanovia zapríčinili od januára 2018 "63 úmrtí" civilistov v regióne Mopti. Zmienený kňaz Koufa sa ešte v marci 2017 pridal k novovzniknutej džihádistickej Skupine na podporu islamu a moslimov (GSIM) napojenej na al-Káidu, píše AFP.

Viac o téme: SmrťOzbrojenciCivilistiEtnikumMaliDogonov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu