Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najhorší masaker pri obliehaní Sarajeva: VIDEO Všade samé mŕtvoly, kto vypálil strelu, je záhadou

Sarajevo, 1994
Sarajevo, 1994 (Zdroj: profimedia.sk)

SARAJEVO/PRAHA - Obliehanie bosnianskej metropoly si počas občianskej vojny v prvej polovici 90. rokov vyžiadalo vyše 11-tisíc obetí, každý zo 1429 dní blokády tak zahynulo priemerne sedem ľudí. Počas troch rokov sa ale niekoľkokrát stalo, že v jednom okamihu zomreli desiatky Sarajevčanov. Asi najtragickejším dňom bol 5. február 1994, kedy po výbuchu mínometného granátu na trhovisku Markale zomrelo 68 ľudí a takmer 200 bolo zranených. O tom, kto osudnú strelu vypálil, sa pritom dodnes vedú spory.

Tabuizovaná hrôza vojny v Bosne: Zvrátené násilie, o ktorom sa doteraz mlčí

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) však pred 15 rokmi v procese proti bosnianskosrbskému generálovi Stanislavovi Galičovi konštatoval, že granát kalibru 120 milimetrov priletel na trhovisko práve z pozícií držaných Vojskom Republiky srbskej (VRS). Sudcovia vychádzali z niekoľkých znaleckých posudkov, podľa ktorých mohol byť granát vypálený zo šiestich oblastí v horách severovýchodne od centra Sarajeva. A päť z nich mali v tom čase pod kontrolou Galičovi vojaci.

V osudný okamih krátko popoludní bolo na trhovisku obklopenom vysokými domami v zdanlivom bezpečí asi päť stoviek ľudí. Niektorí prišli v nádeji, že doplnia svoje zásoby, iní na asfaltový pľac zastrešený kovovou konštrukciou dorazili napríklad len porozprávať sa so známymi. Mínometný granát, vypálený o necelú pol minútu skôr, dopadol medzi nakupujúcich a spôsobil nevídaný masaker. Na záberoch urobených krátko potom je vidieť zakrvácaných ľudí, odtrhnuté končatiny a mnoho mŕtvych alebo zranených.

Miesto, ktoré dostalo meno od neďalekej krytej tržnice z konca 19. storočia (nemecky Markthalle), pritom nemalo vojenský význam. V jednom z okolitých domov sa síce šili uniformy, inak ale trhovisko fungovalo rovnako ako pred vojnou - a ako funguje tiež dnes. Stánkari na ňom predávali ovocie a zeleninu, ale aj ďalší tovar, prepašovaný do obkľúčeného Sarajeva. Zdanlivo v bezpečí, pretože medzi domami nehrozili guľky ostreľovačov. Proti mínometom ale ani budovy prítomných ľudí ochrániť nedokázali.

Odporcovia oficiálnej verzie však tvrdia, že na Markale nezabíjal granát, ktorý priletel z kopcov nad mestom, ale pripravená nálož. Tomu nahrávali aj niektoré vyjadrenia predstaviteľov medzinárodnej správy. Napríklad írsky plukovník John Hamill, ktorý sa ako člen jednotiek OSN podieľal na vyšetrovaní výbuchu, povedal, že trafiť miesto medzi domami na prvý pokus bol extrémne "šťastný výstrel". Ako sa ale ukázalo, už v predchádzajúcich týždňoch dopadali mínometné granáty do okolia trhoviska opakovane.

Video len od 18 rokov! Nie je vhodné pre ľudí s citlivou povahou!

Vyvrátené boli tvrdenia, že mínometný granát nemohol dopadnúť tak, ako tvrdí oficiálna verzia. Jeden zo znaleckých posudkov, použitých pred ICTY obhajobou, napríklad tvrdil, že nie je možné, aby sa chvostová časť strely z mínometu zaborila do zeme tak, ako sa stalo na Markale. Ukázalo sa ale, že znalec vo výpočtoch vychádzal z toho, že na zemi bol betón - v skutočnosti ale tvorila povrch len slabá vrstva asfaltu. Podobne dopadli aj ďalšie pokusy vyvrátiť verziu o útoku z mínometu.

Špekulácie o útoku zosnovanom moslimskou vládou proti vlastným obyvateľom, ktorý mal prinútiť medzinárodné spoločenstvo k akciám proti Srbom, sú ale dodnes živé. "Bolo to všetko zinscenované," povedal napríklad v roku 2010 pred ICTY niekdajší bosnianskosrbský predák Radovan Karadžič. "Som presvedčený, že tam neboli vôbec žiadne civilné obete," tvrdil ďalej bývalý prezident bosnianskych Srbov, odsúdený v marci 2016 za vojnové zločiny neprávoplatne na 40 rokov väzenia.

Isté je, že po masakri naozaj predstavitelia NATO pohrozili leteckými útokmi proti delostreleckým pozíciám v okolí Sarajeva, ak Srbi nestiahnu ťažké zbrane 20 kilometrov od mesta. VRS ultimátum na poslednú chvíľu splnilo. A keď 18 mesiacov po tom, v auguste 1995, zomrelo po ďalšom útoku na Markale 37 ľudí, aliančné lietadlá už proti pozíciám bosnianskych Srbov podnikli rozsiahle nálety. Výrazné nasadenie zahraničných síl vo svojich dôsledkoch viedlo až k uzavretiu mierovej dohody v novembri 1995.

Viac o téme: MasakerSarajevoMarkala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu