Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza únosu premiérovho syna vrcholí! Česko je zhrozené, čo všetko sa prevalilo

Andrej Babiš Zobraziť galériu (5)
Andrej Babiš (Zdroj: FB / Andrej Babiš)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš na koberčeku. Politik, ktorý je zároveň šéfom najsilnejšej strany ANO, sa dnes už stihol stretnúť s predsedom ďalšej koaličnej strany ČSSD Janom Hamáčkom, ministrami svojho kabinetu či komunistami. Poobede predstúpil pred novinárom, ktorým vysvetlil, že jeho syn bol naozaj na Kryme, išlo však vraj o legálny pobyt.

Ministri, ktorí prišli ráno do Strakovej akadémie na pravidelnú schôdzu menšinového kabinetu, počuli od premiéra približne päťminútové vyjadrenie k citlivému prípadu. Novinárom to povedali minister životného prostredia Richard Brabec (ANO) a ministerka práce Jana Maláčová (ČSSD).

Babiš podľa Maláčovej počas zasadnutia vlády stručne vysvetlil niektoré súvislosti spojené s aktuálnou situáciou. „V krátkom prejave povedal svoj pohľad na vec, vysvetlil niektoré okolnosti," dodal Brabec.

Prečítajte si viac: Česko ide odvolávať Babiša: VIDEO Padne kvôli únosu vlastného syna?

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Antonio Calanni)

Maláčová dodala, že stále platí stanovisko sociálnej demokracie, že strana nevylučuje žiadny scenár, ktorý by mohol nasledovať po koaličným rokovaní. „Ide o vážnu situáciu, je potrebné poznať všetky fakty," uviedla. S Babišom sa stretol aj šéf KSČM Vojtěch Filip, komunisti na budúci utorok zvolali rokovanie výkonného výboru.

Syn má schizofréniu, ide vraj o hyenizmus

Ako sa dnes vyjadril český premiér, jeho syn bol skutočne na Kryme a Ukrajine, ale pobyt bol vraj legálny a nešlo o únos. Babiš uviedol, že má dostatok dokumentácie a kritizoval aj novinárov, ktorí rozhovor s jeho synom zverejnili. Povedal, že jeho syn trpí schizofréniou a išlo v tomto prípade o hyenizmus.

Premiér uviedol, že jeho syn bol hospitalizovaný v júli 2015 po tom, čo ho našla polícia na diaľnici. „Vykladal neskutočné veci a na základe toho ho odviezli do Havlíčkovho Brodu. Ja som následne poprosil o prevoz do Národného ústavu duševného zdravia," uviedol Babiš.

FOTO Aby sa za nás deti nehanbili: Česi si robia srandu z Babiša, najlepšie vtipy

Pilot Boeingu 737

Ako uvádzajú české médiá, k zhoršeniu psychického zdravia Babiša mladšieho muselo dôjsť v posledných rokoch, pretože donedávna mal pôsobiť ako pilot s licenciou na lietadlo Boeing 737 pre spoločnosť Travel Service. To je pritom práca, ktorá vyžaduje psychotesty. Kvalifikácia mu mala skončiť v apríli 2015.

Ako uviedol Tomio Okamura, z posledného diania okolo kauzy Čapí hnízdo nadobudol dojem, že by mohol byť priestor pre presadenie programu SPD.​ „Výsledkom toho rokovaní je, že mi pán premiér hovoril, aby som pripravil nejaké kľúčové programové body, ktoré si myslíme, že by bolo dobré presadiť. A že by sme sa o tom mohli budúci týždeň porozprávať," uviedol.

Tomio Okamura

Tomio Okamura
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Rezignuj, odkázala opozícia

V Snemovni sa popoludní zišiel poslanecký klub ČSSD, ktorý sa bude zaoberať aktuálnou situáciou vo vláde po výrokoch Babišovho syna. Dopoludňajší rozhovor s Babišom doteraz Hamáček nekomentoval.

Opozícia v utorok vyzvala Babiša k odstúpeniu z funkcie premiéra, ČSSD zvažuje podľa ministra vnútra Hamáčka rôzne varianty. Babišov syn tvrdí, že bol kvôli kauze Čapí hnízdo, v ktorej premiér i jeho dve dospelé deti čelia obvineniu z dotačného podvodu, držaný v zahraničí.

Opozičné strany v utorok zároveň podali návrh na vyslovenie nedôvery Babišovej vláde a premiéra vyzvali, aby do vyšetrenie kauzy odišiel z funkcie. Babiš následne novinárom povedal, že jeho syn je psychicky chorý a z Česka odišiel dobrovoľne a dôvod k rezignácii nevidí.

Kauza únosu premiérovho syna
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Seznam Zprávy)

Babišov syn serveru Seznam Zprávy povedal, že sa v minulosti kvôli konfliktu s políciou dostal do Národného ústavu duševného zdravia, kde sa stretol s lekárkou Ditou Protopopovou. Tá tento rok kandidovala v komunálnych voľbách za ANO.

Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo Protopopovej manžel Petr údajne odviezol Babišovho syna na ukrajinský polostrov Krym, ktorý anektovalo Rusko. Babišov syn uviedol tiež, že k farme Čapí hnízdo podpisoval nejaké dokumenty, ale vraj nevedel, čo podpisuje.

Raketová kariéra v Babišovej strane

Protopopová sa narodil v roku 1980 v Bratislave, v rokoch 1998 až 2004 vyštudovala všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte Karlovej univerzity v Hradci Králové. Jej posledné pôsobenie sa datuje od roku 2012 v Národnom ústave pre duševné zdravie.

Osudy premiérovho syna sa s Protopopovou preťal v roku 2015, keď Babiš junior mal údajne incident na českej diaľnici. To vyústilo v jeho hospitalizáciu na psychiatrii Havlíčkovom Brode, kde pracovala Protopopova. Čo presne sa ale vtedy stalo, zdroje nevedeli. Protopopová napísala správu o jeho zdravotnej nespôsobilosti a vďaka tomu nemal byť stíhaný políciou v kauze Čapí hnízdo. 

Dita Protopopová

Dita Protopopová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Dita Protopopová)

Vo februári 2016 sa následne stala poradkyňou na ministerstve financií, kde bol Andrej Babiš (ANO) od januára 2014 do mája 2017 ministrom. Koncom minulého roka sa posunula na ministerstvo zdravotníctva.

V tohtoročných komunálnych voľbách vystupovala Protopová ako volebný líder hnutia ANO v Prahe 8, vo voľbách však neuspela a starostkou sa nestala. V utorok sa pod vplyvom informácií o údajnom únose Babišovho syna vzdala pozície zastupiteľky. Poradkyňou na ministerstve zdravotníctva zostáva naďalej.

Viac o téme: únosAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu