Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Budhistický mních sa okamžite vzdal funkcie: Čelí skutočne nechutnému obvineniu

Mních Süe-čcheng
Mních Süe-čcheng (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

PEKING - Čínska polícia začala vyšetrovať obvinenia zo sexuálneho obťažovania voči jednému z najznámejších budhistických mníchov v krajine. Vo štvrtok o tom informoval Štátny úrad pre cirkevné záležitosti. Podľa jeho stanoviska Süe-čcheng čelí tiež pokarhaniu od štátom podporovaného Budhistického združenia pre podozrenia z "porušenia budhistických zásad".

Süe-čchenga obvinili viacerí mnísi zo sprenevery a tiež z toho, že sexuálne obťažoval mníšky z jeho kláštora a požadoval od nich rôzne sexuálne úkony. Ich obvinenia i svedectvá údajných obetí zverejnili na internete, čo v krajine vyvolalo verejné pobúrenie a pritiahlo pozornosť médií. Mních obvinenia poprel.

Napriek tomu však Süe-čcheng v auguste odstúpil z čela spomínaného Budhistického združenia. Mních bol okrem toho tiež vplyvným poradcom centrálnej vlády. Jeho kláštor Lung-čchüan na severozápadnom predmestí Pekingu je populárny medzi vzdelanými Číňanmi, z ktorých mnohí sa vzdali svojich dobre platených zamestnaní a zasvätili svoj život štúdiu náboženstva.

V Číne už zo sexuálneho obťažovania obvinili niekoľkých akademikov, občianskych aktivistov či jedného z najznámejších televíznych moderátorov v krajine. Počet takýchto obvinení je nízky, ale stúpa.

Viac o téme: MníchČínaSüe-čcheng
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu