Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Aktivistka hore bez, ktorá zakladala hnutie Femen, spáchala samovraždu: Drsný odkaz Oksany (†31)

Oksana Šačková Zobraziť galériu (2)
Oksana Šačková (Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ/KYJEV - Spoluzakladateľka a bývalá členka feministickej skupiny Femen Oksana Šačková spáchala v Paríži samovraždu, mala 31 rokov. S odvolaním sa na vodkyňu skupiny Innu Ševčenkovú to dnes uviedla agentúra AFP. Sama organizácia označila Šačkovú za najmenej bojazlivú a súčasne najzraniteľnejšiu zo svojich aktivistiek.

FOTO Drsný útok polonahej aktivistky na Zemana: Krívajúce monštrum a Putinova fľandra

"Telo Oksany sa našlo v pondelok v jej byte. Zabila sa," povedala Ševčenková. Tá podľa stanice BBC tiež uviedla, že presný dátum smrti ešte nie je známy, najskôr ju určí až pitva. Šačkovú naposledy videli živú v piatok. Na rozlúčku vraj napísala "všetci ste falošní".

Hnutie Femen sa preslávilo demonštráciami proti diskriminácii žien a potláčaniu ľudských práv, pričom jeho členky svoje protesty usporadúvajú vždy polonahé. Šačková v apríli 2008 v Kyjeve patrila k štyrom spoluzakladatelkám hnutia, ktoré neskôr poznamenal rozkol a presídlenie do Francúzska. Tam získali azyl po útokoch vo vlasti.

Oksana Šačková
Zobraziť galériu (2)
Oksana Šačková  (Zdroj: profimedia.sk)

Naposledy napoly obnažená demonštrantka prekvapila bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho vo volebnej miestnosti pri marcových voľbách. Podobný incident sa stal aj v Prahe počas prezidentských volieb. Aktivistka hnutia Femen Anželina Diašová sa vrhla vo volebnej miestnosti na prezidenta Miloša Zemana. Na odhalených prsiach mala nápis "Zeman, Putin's slut" (Zeman, Putinova suka).

Šačková žila od roku 2013 vo Francúzsku, vystúpila z hnutia a venovala sa maliarstvu. Podľa svojej kolegyne Jany Ždanovovej maľovala protináboženské ikony a vlani začala študovať na akadémii. V prenajatom byte žila s mladým priateľom a všetko sa zdalo byť v poriadku. Vzhľadom na precitlivenosť umelkyne však správu o samovražde Ždanovová nepovažovala za prekvapenie.

Viac o téme: SamovraždaFemenOksana Šačková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu