Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Mexiku sa zatvorili volebné miestnosti: Obrador sa stal novým prezidentom, ľudia v uliciach

Prezidentské voľby v Mexiku vyhral Andrés Manuel López Obrador. Ľudia sú už v uliciach a skandujú jeho meno. Zobraziť galériu (3)
Prezidentské voľby v Mexiku vyhral Andrés Manuel López Obrador. Ľudia sú už v uliciach a skandujú jeho meno. (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Espejel)

MEXIKO - Víťazom prezidentských volieb v Mexiku sa stane 64-ročný Andrés Manuel López Obrador. Exit polly pripisujú bývalému ľavicovému starostovi hlavného mesta Mexiko presvedčivé víťazstvo.

Tisíce jeho stúpencov už oslavujú v uliciach metropoly, pričom uznali ho aj jeho hlavní konkurenti, konzervatívec Ricardo Anaya a kandidát vládnej strany José Antonio Meade. K úspechu mu zagratuloval aj americký prezident Donald Trump.

Odchádzajúci prezident Enrique Peňa Nieto v televíznom prejave už oznámil, že Obradorovi, ktorý svoje víťazstvo označil za "historický deň", už zablahoželal. Centristický kandidát Ricardo Anaya získal 22,8 percenta hlasov. Svoju volebnú porážku už priznal aj kandidát vládnej strany José Antonio Meade, ktorý podľa odhadov získal 16,3 percenta hlasov.

Prezidentské voľby v Mexiku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Espejel)

V Mexiku sa v nedeľu konali prezidentské a parlamentné, ako aj voľby do miestnych zastupiteľstiev a boli doteraz vôbec najväčšími v histórii krajiny. López Obrador sa o kreslo prezidenta uchádza už tretíkrát a sľubuje posilniť boj proti korupcii. Jeho víťazstvo zrejme ukončí vládu dvoch strán, ktoré mexickej politike dominujú už dlhé desaťročia - Inštitucionálnej revolučnej strany (PRI) a Strany národnej akcie (PAN). Jeho rivali však varujú, že svojou populistickou ekonomickou politikou by mohol vrátiť Mexiko o desaťročia dozadu.

Prezidentské voľby v Mexiku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Espejel)

Okrem prezidenta sa rozhodovalo aj o rozdelení 500 kresiel v Poslaneckej snemovni, 128 v Senáte, ôsmich guvernérskych postov, o 1600 postoch starostu ako aj ďalších funkciách na miestnej úrovni. Na "supervoľbách" sa v Mexiku mohlo zúčastniť približne 89 miliónov oprávnených voličov.

Volebnú kampaň zatienili vraždy približne 120 politikov, ku ktorým došlo podľa konzultačnej firmy Etellekt od septembra. Medzi obeťami bolo viac ako 40 kandidátov alebo možných kandidátov.

Viac o téme: VoľbyPrezidentMexikoAndrés Manuel López Obrador
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu