Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Orbán sa pridal k Babišovi, s Merkelovou sme sa nedohodli: Je to politická kačica

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PARÍŽ - Český premiér Andrej Babiš dementoval v sobotu informácie zverejnené agentúrou DPA, podľa ktorej nemecká kancelárka Angela Merkelová získala od 14 krajín vrátane Česka prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do toho štátu EÚ, kde boli zaregistrovaní. Andrej Babiš uviedol, že o ničom takom s Nemeckom nerokovali. Ide vraj o nezmysel. K Babišovi sa pridal aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Agentúra DPA sa vo svojej správe odvoláva na kancelárkin list určený koaličným partnerom - vrcholným politikom Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Spravodajský server iDNES.cz uviedol, že premiér Babiš vo štvrtok pred otvorením summitu EÚ v Bruseli vyhlásil, že Merkelová ho o bilaterálnu dohodu o vracaní migrantov nežiadala a že by ju nepodpísal.

O ničom takom sa nerokovalo

Vyhlásenie dementovala i hovorkyňa českej vlády Petra Doležalová. "My každopádne toto dementujeme, o ničom takom sa nerokovalo," povedala Doležalová podľa iDNES.cz. Babiš následne v tlačovej správe uviedol, že jeho vláda neplánuje, že by sa k dohode pripojila. "Tieto poplašné správy považujem za úplný nezmysel. Žiadne rokovanie neplánujeme. Nie je dôvod o tom rokovať. Zásadne to odmietame," napísal. 

Babiš už vo štvrtok pred začatím summitu EÚ možnosť bilaterálnej dohody s Nemeckom o vrátení migrantov vylúčil. "Určite nie a nepodpísal, pretože pani kancelárka sa mýli v tom, že berie fakt, že prichádzajú nelegálni migranti na európsky kontinent. Na rozdiel od nás, ktorí hovoríme, že nemajú prísť," odpovedal premiér v Bruseli na otázku novinárov, či Merkelová oslovila Česko s požiadavkou bilaterálnej dohody o vrátení migrantov a či by na takúto dohodu pristúpil.

Slovensko chýbalo

Podľa DPA Merkelová získala na politickej úrovni aj podporu Poľska a Maďarska, ktoré sa - rovno ako Česko -stavali k jej migračnej politike kriticky.  Ako ďalšie štáty, ktoré Merkelovú podporili, DPA uviedla aj Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Portugalsko a Švédsko.

Merkelová už v piatok na summite EÚ oznámila, že Španielsko a Grécko sú pripravené prevziať migrantov, ktorí ich úrady požiadali o azyl, ale neskôr boli zachytení na nemecko-rakúskach hraniciach. Podľa iDNES.cz sa z Nemecka do krajín, kde sa zaregistrovali, vracia teraz asi len 15 percent žiadateľov o azyl.

Aj Orbán odmieta dohodu: Je to politická kačica

K žiadnej dohode medzi Maďarskom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou nedošlo, ide o bežnú "politickú kačicu", vyhlásil v sobotu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pre agentúru MTI.  Reagoval tak na tvrdenie kancelárky, že získala od 14 krajín - vrátane Maďarska - prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do štátu Európskej únie, kde boli zaregistrovaní.

Postoj Maďarska v otázke migrantov je od roku 2015 nemenný, zdôraznil pre MTI hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi. Pripomenul, že stále platia dávnejšie vyjadrenia Orbána i jeho kabinetu, že na územie Maďarska nemohol žiadny žiadateľ o azyl vstúpiť bez toho, aby predtým neprešiel Gréckom či inou členskou krajinou Únie. "Znamená to, že nie v Maďarsku vstúpili prvýkrát na územie EÚ," spresnil hovorca. Agentúra DPA sa vo svojej správe odvoláva na kancelárkin list určený koaličným partnerom - vrcholným politikom Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). 

Nemecko to "s poľutovaním akceptuje"

Nemecká kancelárka Angela Merkelová "s poľutovaním akceptuje" rozhodnutie Prahy neprijímať naspäť migrantov, ktorí sa predtým zaregistrovali v Českej republike. Uviedol to v sobotu hovorca nemeckej vlády. "Česká strana vyslovila ochotu dosiahnuť dohodu s cieľom lepšie spolupracovať, čo sa týka vracania (migrantov) v budúcnosti. S poľutovaním akceptujeme dnešné vyjadrenia z Prahy," povedal hovorca nemeckej vlády podľa agentúry DPA.

Viac o téme: DohodaMigrantiAngela MerkelováAndrej Babiš. summit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu