Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Babišova vláda získala dôveru poslaneckej snemovne: Hlasovanie sprevádzali nepokoje

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR - AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Česká menšinová vláda ANO a ČSSD s podporou komunistov získala dôveru Poslaneckej snemovne. Stalo sa tak po vyše 15-hodinovej diskusii, v 264. deň po vlaňajších voľbách.

Vláda získala dôveru poslancov v pomere 105 za a 91 proti, pričom kabinet podporila väčšina členov hnutia ANO, sociálnych demokratov a KSČM. Na rokovaní sa úmyselne nezúčastnil bývalý minister vnútra Milan Chovanec z ČSSD, v rokovacej sále tiež neboli prítomní komunista Zdeněk Ondráček a poslanec ANO Jiří Mašek, za opozíciu chýbal pri hlasovaní Petr Pávek z hnutia STAN.

Rokovanie o vláde začalo už v stredu ráno, pričom sa v Snemovni vyjadrovali predovšetkým opoziční poslanci. Premiér Andrej Babiš na podporu svojej vlády vystúpil už predpoludním, pričom jeho prejav trval hodinu a štyridsať minút. Vládu pred ním pri rečníckom pultíku podporil aj prezident Miloš Zeman.

Hlasovanie o vláde sprevádzal protest, na ktorom sa zúčastnili stovky demonštrantov i opoziční poslanci. Nespokojní ľudia protestovali proti vláde závislej na komunistickej strane, keďže je to po prvý raz, čo v Českej republike od roku 1989 bude vládnuť vláda, na ktorú budú mať komunisti významný vplyv. Demonštranti najprv protestovali na Malostranskom námestí odkiaľ sa presunuli pred neďalekú Snemovňu, v ktorej bolo z času na čas počuť, ako skandujú napríklad "hanba, hanba".

Babiš chcel s demonštrantmi aj hovoriť. O tom dvakrát hlasovali poslanci, pretože platilo pravidlo, že členovia vlády musia byť prítomní na rozprave o vláde. Po dvoch neúspešných pokusoch odhlasovať prestávku za týmto účelom si strana ODS vzdala prestávku a premiér na krátko vyšiel von. Po tom, ako vyšiel pred dvere budovy, demonštrantom zakýval, ale následne na neho začali hádzať fľaše naplnené vodou, a tak sa vrátil dnu. Po tomto incidente sa premiér dostal do slovnej prestrelky so šéfom poslancov TOP 09 Miroslavom Kalouskom, ktorý mu vyčítal, že s ľuďmi nehovoril a že krivo prisahal na životy svojich detí. Po týchto tvrdeniach Babiš Kalouska nazval "ožranom" a "zlodejom zlodejským".

Viac o téme: VládaDôveraAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu