Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Polícia neviní rodičov Madeleine zo zabitia, iba z ukrytia jej tela

Otec Madeleine Gerry McCann bol v uplynulých dňoch niekoľkokrát vypočúvaný portugalskou políciou.
Otec Madeleine Gerry McCann bol v uplynulých dňoch niekoľkokrát vypočúvaný portugalskou políciou. (Zdroj: SITA)

LISABON - Portugalská polícia nekladie rodičom nezvestného britského dievčatka Madeleine za vinu, že by dcérku zabili, ale to, že ukryli jej telesné pozostatky.

Podľa informácií renomovaného periodika Público to vyplýva z podkladov, ktoré dnes odovzdala portugalská kriminálna polícia orgánom prokuratúry. Kriminalisti predpokladajú, že Madeleine zomrela 3. mája, že to však bola nešťastná náhoda. Ukrytie mŕtvoly je v zmysle platnej portugalskej legislatívy menej závažným deliktom, preto vyšetrovatelia nemajú ani v zámere vydať na Kate a Gerryho McCannovcov zatykače.

O ďalšom smerovaní prípadu rozhodne teraz prokuratúra, ktorá môže napríklad sprísniť podmienky dohľadu nad britským manželským párom. Riaditeľ kriminálnej polície Alipio Ribeiro, ktorý nepredpokladá, že sa tak stane, súčasne odmietol kritiku predovšetkým britských médií na adresu práce portugalských kriminalistov. "Je to komplexný prípad, ktorý vyžaduje čas, trpezlivosť a rozvážnosť," vyhlásil a dodal: "Verejnosť vo Veľkej Británii skôr či neskôr uzná, že naši ľudia pracovali s veľkou mierou profesionality a svedomitosti."

Ako vyplýva zo slov policajného šéfa pre portugalskú televíziu, stopy krvi v automobile prenajatom McCannovcami nemožno jednoznačne považovať za stopy Madeleininej krvi, preto by bolo špekulatívne tvrdiť, že sa mŕtvola dievčatka nachádzala vo vozidle.

Rozhodnutie o tom, či rodičov malej Madeleine, ktorí sú od uplynulého víkendu v Portugalsku oficiálne podozrivými osobami, aj oficiálne obvinia, je teraz na tamojšej prokuratúre. Kým sa však rozhodnutie zrodí, môže uplynúť ešte mnoho času, podľa znalcov pomerov aj niekoľko mesiacov.

Kate a Gerry McCannovci sa v nedeľu vrátili po štyroch mesiacoch v Portugalsku do vlasti, kde opakovane zdôrazňovali, že v prípade zmiznutia ich dcérky nehrali žiadnu úlohu a že situácia, v ktorej sa ocitli, je pre nich neuveriteľne náročná a citovo nadmieru ťaživá. .
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu