Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Posledná bašta islamistov na východe Líbye padla, s hrdosťou oznámil veliteľ

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jerome Delay)

TRIPOLIS - Jednotky Líbyjskej národnej armády (LNA) obsadili východolíbyjské prístavné mesto Derna, ktoré predtým ovládali islamisti. Oznámil to v noci na piatok veliteľ LNA Chalífa Haftar.

 "S hrdosťou oznamujeme oslobodenie Derny, mesta drahého všetkým Líbyjčanom. A pri tejto príležitosti blahoželáme našim ľuďom v Derne," uviedol v televíznom prejave Haftar, veliteľ LNA lojálnej vláde sídliacej na východe krajiny.

Ako poznamenala agentúra DPA, Derna s približne 125.000 obyvateľmi bola poslednou baštou islamistov na východe Líbye. Mesto dosiaľ ovládala koalícia islamistických milícií známa ako Rada (šúrá) mudžáhidov v Derne. Haftar spustil oslobodzovaciu akciu začiatkom mája.

Líbya upadla do chaosu po povstaní z roku 2011, ktoré podporila aj Severoatlantická aliancia. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího, ktorý počas neho zahynul. O kontrolu nad krajinou bohatou na ropu súperí medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty so sídlom v Tripolise na západe krajiny s vládou v meste Tobruk ležiacom na východe.

Viac o téme: IslamistiLíbyaChalifa HaftarLNADerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu