Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rakúsko volá po zákaze pôstu pre malé deti v Islamskej komunite: Oni to však odmietajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Generálny tajomník vládnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Karl Nehammer volá po zákaze pôstu pre školopovinné moslimské deti počas pôstneho mesiaca ramadán. Dôvodom sú množiace sa správy pedagógov o oslabnutých školákoch v predmetnom období.

"Ak náboženské rituály - bez ohľadu na náboženstvo - ohrozujú zdravie detí, zachádza to jednoznačne priďaleko," vyhlásil politik vo štvrtok pre tlačovú agentúru APA. Osobne považuje náboženskú slobodu za veľkú hodnotu a má plné porozumenie pre náboženské rituály, avšak, keď sa náboženstvo dostane nad blaho detí, potom je koniec, uviedol Nehammer.

Podľa jeho názoru nesmie dôjsť k tomu, aby vznikali zdravotné riziká pre deti a pedagógovia nemohli školákov vyučovať. Pre školopovinné deti, ktoré sú jednoznačne oslabené a nedokážu sledovať proces výučby, žiada Nehammer preto zákaz pôstu.

Predstavitelia islamskej komunity v Rakúsku požiadavku politiku rozhodným spôsobom odmietli. Mesiac ramadán podľa ich názoru obsahuje podstatne viac ako zdržanlivosť pri konzumácii jedál a nápojov. Každý politik, ktorý by chcel v súvislosti s týmto mesiacom zavádzať zákazy, by si mal uvedomiť, že jeho konanie predstavuje útok na hodnoty ako etika sociálneho zomknutia alebo empatia a snahu o úplne nediferencované umiestnenie pôstnej praxe moslimov do zlého svetla.

Viac o téme: DetiRamadánRakúskoIslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu