Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výbuchy v Afganistane: Bomba nastražená na ceste, samovražedný útok v Kábule

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Šesť ľudí zahynulo po tom, ako na ceste v afganskej provincii Ghazní vybuchla bomba a zasiahla mikrobus. Medzi obeťami explózie, ktorá si vyžiadala aj troch zranených, boli ženy i deti, uviedol hovorca provinčného guvernéra Arif Núrí.

Bombu podľa neho nastražilo militantné hnutie Taliban. Hnutie útočí najmä na bezpečnostné zložky a vládnych predstaviteľov, ich cestné bomby však často zabíjajú civilistov. Núrí tiež informoval o stretoch medzi bojovníkmi Talibanu a policajtmi v inej časti provincie. Boje si vyžiadali smrť troch policajtov a desiatich členov hnutia.

 ri samovražednom útoku v Kábule zahynulo 12 ľudí

Najmenej 12 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 31 osôb utrpelo zranenia pri samovražednom bombovom útoku, ku ktorému došlo v pondelok v afganskej metropole Kábul. Informovala o tom agentúra AP. Hovorca kábulskej polície Hašmat Stánikzaí uviedol, že atentátnik sa vyhodil do vzduchu pred ministerstvom pre rozvoj vidieka v čase, keď budovu po skončení pracovného času opúšťali jeho zamestnanci.

Extrémistická organizácia Daeš sa prihlásila k samovražednému bombovému útoku, pri ktorom v afganskej metropole Kábul zahynulo v pondelok 12 ľudí a ďalších najmenej 31 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra DPA.

S Islamským štátom spriaznená agentúra Amák uviedla, že cieľom útoku jedného zo samovražedných atentátnikov bola budova afganského ministerstva rozvoja vidieka.Hnutie Taliban vyhlásilo v sobotu trojdňové prímerie počas sviatku íd al-fitr, ktorým sa tento týždeň skončí moslimský pôstny mesiac ramadán. Taliban preruší bojové operácie proti afganským vládnym silám v dňoch 16.-18. júna. Prímerie počas sviatku vyhlásila minulý štvrtok aj afganská vláda.

Viac o téme: MikrobusBombaAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu