Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putinov kritik v rukách španielskej polície: Nečakaný problém, okamžite ho museli pustiť

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Grigory Dukor)

MADRID - Španielska polícia nakrátko zadržala britského finančníka a známeho kritika ruského prezidenta Vladimira Putina Williama Browdera. Stalo sa tak v stredu ráno v Madride na základe ruského zatykača. Po odvedení Browdera na policajnú stanicu však polícia zistila, že zatykač už nie je platný a prepustila ho.

Browder predtým o svojom zatknutí informoval prostredníctvom sociálnej siete. Browder, ktorý sa narodil v USA, má britské občianstvo. Svojho času patril k najväčším investorom v Rusku. Moskovský súd uznal v decembri Browdera vinným z daňových únikov a odsúdil ho na deväť rokov väzenia. Finančník obvinenia odmieta ako politicky motivované.

Browder patril k najväčším obhajcom takzvaného Magnitského zákona prijatého v roku 2012 v USA, ktorý umožnil uvalenie sankcií na popredných ruských predstaviteľov podozrivých z korupcie a porušovania ľudských práv.

Zákon pomenovali po Sergejovi Magnitskom, právnikovi a účtovníkovi Browderovej firmy Hermitage Capital. Magnitskij odhalil korupciu na najvyšších ruských miestach a následne v roku 2009 zomrel za podozrivých okolností v ruskej vyšetrovacej väzbe.

Viac o téme: Vladimir PutinWilliam Bowder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu