Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NATO vyzýva Rusko, aby prevzalo zodpovednosť za zostrelenie Boeingu: Putin reagoval jasne

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: TASR - AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia vyzvala Ruskú federáciu, aby prevzala zodpovednosť za zostrelenie Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý bol zostrelený 17. júla 2014 nad východnou Ukrajinou.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vydal túto výzvu po oznámení Holandska a Austrálie, ktoré v piatok oficiálne obvinili Rusko zo zodpovednosti za dramatický koniec linky MH17.
"Vyzývam Rusko, aby prevzalo zodpovednosť a plne spolupracovalo v snahe o zadosťučinenie spravodlivosti, v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov 2166," uviedol šéf Aliancie v správe pre médiá.

Stoltenberg pripomenul štvrtkové vyhlásenie Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT), zloženého z holandských, belgických, malajzijských, austrálskych a ukrajinských expertov, že zariadenie, ktoré  slúžilo na vystrelenie rakety na zostrelenie lietadla, patrilo 53. protilietadlovej brigáde Ruskej federácie umiestnenej v Kursku.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA - AP Photo/Dmitri Lovetsky)

"Zostrelenie MH17 bolo celosvetovou tragédiou a vinníci sa za to musia zodpovedať. NATO opakovane vyjadrilo svoju plnú podporu pre snahu vyšetrujúcich orgánov z Holandska a iných krajín objasniť to, čo sa stalo v ten strašný deň, a aby dosiahli spravodlivosť pre 298 zabitých ľudí a ich blízkych," uviedol Stoltenberg.

Vyhlásenie v podobnom duchu vydala aj Európska únia, ktorá vyzvala Moskvu, aby uznala závery tímu medzinárodných vyšetrovateľov, podľa ktorých príčinou zostrelenia civilného lietadla nad oblasťou východnej Ukrajiny bola raketa Buk.

Pridalo sa aj Slovensko

Slovenská republika plne podporuje vyhlásenie Európskej únie (EÚ), ktorá vyzýva Ruskú federáciu, aby plne spolupracovala so všetkým úsilím na vyvodení zodpovednosti za zostrelenie lietadla malajzijských aerolínií MH-17 nad Ukrajinou 17. júla 2014. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Rezort diplomacie zároveň priznáva mimoriadnu vážnosť výsledkom vyšetrovania Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT). "Očakávame vyvodenie dôsledkov za tento barbarský čin, pri ktorom prišlo o život 298 ľudí," zdôraznilo MZVaEZ.

Podľa štvrtkového vyhlásenia Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT), zloženého z holandských, belgických, malajzijských, austrálskych a ukrajinských expertov, a z podrobnej analýzy videí vyplýva, že raketa Buk, ktorá zostrelila pred štyrmi rokmi malajzijské lietadlo, patrí armádnej jednotke v Rusku.

Holandsko a Austrália v piatok oficiálne obvinili Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie boeingu linky MH17 malajzijských aerolínií na Ukrajine zo 17. júla 2014 a podniknú voči Moskve právne kroky, informovala agentúra DPA.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube; väčšinu obetí tvorili Holanďania. Okrem nich boli na palube zostreleného boeingu občania ďalších 17 štátov.

Putin zodpovednosť odmieta

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok na Medzinárodnom hospodárskom fóre v Petrohrade rozhodne odmietol tvrdenie Austrálie a Holandska, že Rusko je zodpovedné za zostrelenie dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na linke MH17 s 298 ľuďmi na palube, ku ktorému došlo v júli 2014 na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Na otázku, či raketa, ktorá malajzijské dopravné lietadlo zasiahla, bola ruská, šéf Kremľa odpovedal: "Samozrejme, že nie." Podľa Putina tiež Rusko nemôže dôverovať záverom, ku ktorým dospel medzinárodný vyšetrovací tím, pretože bolo z vyšetrovania zostrelenia malajzijského lietadla vylúčené. 

Zostrelenie malajzijského Boeingu 777 označil ruský prezident za "strašnú tragédiu", pričom za jej vinníka označil ukrajinskú armádu, ktorá, ako poznamenal, v roku 2001 omylom zostrelila ruské dopravné lietadlo so 78 ľuďmi na palube.

Holandsko a Austrália v piatok oficiálne obvinili Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie boeingu malajzijských aerolínií na Ukrajine a podniknú voči Moskve právne kroky. Väčšina obetí tvorili Holanďania, zvyšok boli občania ďalších 17 štátov.

Viac o téme: RuskoNATOMalaysia AirlinesZostrelenie lietadla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu