Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KĽDR nechce summit hodiť za hlavu: S Američanmi sú stále ochotní rokovať

Donald Trump a Kim Čong-un
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Wong Maye-E, File)

SOUL - Severná Kórea je stále ochotná viesť rozhovory so Spojenými štátmi. Uviedol to v piatok severokórejský viceminister zahraničných vecí Kim Kje-gwan v reakcii na štvrtkové oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o zrušení plánovaného summitu USA-KĽDR.

Vyhlásenie Kim Kje-gwana priniesla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. Došlo k nemu len niekoľko hodín po prekvapivom oznámení Trumpa, uviedla agentúra Jonhap. "Vyjadrujeme našu ochotu sadnúť si so Spojenými štátmi tvárou v tvár a kedykoľvek a v akomkoľvek formáte vyriešiť problémy," uviedol vo vyhlásení viceminister. 

Ďalej povedal, že jednostranné rozhodnutie USA summit zrušiť len dokazuje, aké závažné nepriateľstvo vládne aj naďalej medzi Spojenými štátmi a KĽDR, čo podľa jeho slov svedčí o naliehavej potrebe schôdzky lídrov oboch krajín. "Náš záväzok urobiť pre mier a stabilitu sveta i Kórejského polostrova všetko, čo je v našich silách, ostáva nezmenený a my sme otvorení pri poskytnutí času a príležitosti USA," dodal. 

Obavy z opätovného použitia testovacieho strediska

Nemenovaný vládny zdroj v USA vyslovil predpoklad, že KĽDR vo štvrtok zničila tunely jadrového testovacieho strediska Pchunggje tak, aby ich bolo možné znova použiť. Zdroj poukázal aj na to, že ich likvidácia sa uskutočnila bez prítomnosti expertov a len za účasti skupiny zahraničných novinárov. Informoval o tom denník Daily Mail.

K demolácii jadrového testovacieho strediska Pchunggje došlo vo štvrtok hlboko v horách v riedko obývanej oblasti na severovýchode Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Pchjongjang nepozval na túto udalosť medzinárodných inšpektorov. Severná Kórea nedávno informovala, že v čase od 23. do 25. mája vyhodí do vzduchu štyri podzemné tunely, uzavrie všetky vchody a odstráni ďalšie zariadenia v komplexe Pchunggje.

Čínski vedci už skôr dospeli k záveru, že komplex Pchunggje sa čiastočne zrútil a je nepoužiteľný. Po poslednej vykonanej jadrovej skúške zasiahla vlani v septembri túto lokalitu séria dotrasov, ktorá podľa presvedčenia seizmológov spôsobila zrútenie časti hory Mantapsan, pod ktorou sa komplex nachádza.

Citovaný zdroj Bieleho domu uviedol, že Severná Kórea oznámila likvidáciu testovacieho o strediska a "my dúfame, že je to tak." Súčasne však upozornil, že "v skutočnosti nevieme, či sa tak stalo"

Dodal, že KĽDR prisľúbila ministrovi zahraničných vecí Mikovi Pompeovi i vláde Južnej Kórey, že zahraniční experti a vysokopostavení úradníci budú pozvaní, aby situáciu preskúmali a potvrdili likvidáciu testovacieho zariadenia. "Ale tento sľub (zo strany Severnej Kórey) nebol dodržaný," zdôraznil zdroj v Bielom dome.

Podľa jeho slov boli na miesto pozvaní len novinári. Spojené štáty tak nemajú priamy dôkaz o tom, čo sa v danej lokalite stalo. Pripustil preto, že tunely testovacieho centra boli možno zlikvidované tak, že v budúcnosti ich bude možné použiť znova.

Japonsko zrušenie summitu chápe

Japonský minister zahraničných vecí Taro Kono vyhlásil, že Japonsko má pochopenie pre prekvapujúce rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa odvolať júnové stretnutia so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Kono počas návštevy v Mexiku vysvetlil, že organizovanie summitu medzi Spojenými štátmi a KĽDR, ktorý neprinesie výsledky, nemá zmysel. Šéf japonskej diplomacie uviedol, že Japonsko bude naďalej spolupracovať s USA s cieľom vyriešiť denuklearizáciu Severnej Kórei a otázku japonských občanov, ktorých uniesol Pchjongjang.

Tokio oficiálne hovorí o 17 japonských štátnych príslušníkov, ktorých KĽDR uniesla v 70. a 80. rokoch. V roku 2002 - po viac ako 20 rokoch - sa piati z nich vrátili do Japonska. Pchjongjang uvádza, že osem zadržiavaných Japoncov zomrelo a štyria ďalší do KĽDR nikdy ani nevstúpili. Trump informoval Kima o zrušení schôdzky v liste, ktorý vo štvrtok zverejnil Biely dom.

Do hry vstupuje aj Čína

Čínsky denník China Daily vo svojom článku nalieha na USA a Severnú Kóreu, aby "zostali v kontakte a pracovali na rovnakých cieľoch" po tom, čo prezident USA Donald Trump zrušil plánovaný historický summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Denník vo svojom úvodníku píše, že skoncovanie s aktmi nepriateľstva a denuklearizácia Kórejského polostrova sú ciele, na ktorých mnohé krajiny pracovali v minulých desaťročiach. China Daily uvádza, že bez ohľadu na to, čo by mohol tvrdiť prezident Trump, Čína vždy vyzývala Severnú Kóreu a USA, aby sa držala svojho záväzku viesť dialóg v snahe napredovať vo vzťahoch. 

V úvodníku sa dodáva, že Kimov hnev, ktorý sa v Trumpovom liste spomína ako dôvod zrušenia summitu, je "pochopiteľný" po tom, ako viceprezident USA Mike Pence varoval, že situácia v Severnej Kórei "sa skončí podobne ako v Líbyi, ak Kim Čong-un neuzavrie dohodu". Okrem toho Kima varoval, aby sa s Trumpom "nezahrával". Trump svojou výzvou, aby mu Kim neváhal zavolať alebo napísať, ak zmení názor na to, čo urobiť so summitom, americký prezident podľa China Daily nezavrel dvere k rokovaniam.

Zrušenie summitu zarmútilo premiérov Južnej Kórey i Japonska

Juhokórejský premiér I Nak-jon vyjadril v piatok počas piatkovej návštevy Rakúska smútok z rozhodnutia zrušiť plánované stretnutie severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Soul však podľa neho stále dúfa, že bude možné stavať na nedávnom historickom summite Kim Čong-una a juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a napredovať v otázke vzájomnej mierovej zmluvy, informovala agentúra AP.

"Budeme naďalej pracovať na nastolení mieru na Kórejskom polostrove," povedal šéf juhokórejskej vlády. Ešte vo štvrtok vyjadril poľutovanie zo zrušenia stretnutia Kim Čong-una s Donaldom Trumpom i juhokórejský prezident Mun Če-in.

Poľutovanie z rozhodnutia Trumpa vyslovil v piatok taktiež japonský premiér Šinzó Abe. Ako však dodal počas návštevy Moskvy, rešpektuje a podporuje Trumpa v jeho úsudku.

Viac o téme: SummitUSADonald TrumpKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu