Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vlny zemetrasení zaútočili na Česko: Odborníci varujú, že neboli posledné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

CHEB - Séria zemetrasení vydesila obyvateľov západného Česka. Silné otrasy, ktoré prichádzajú čoraz častejšie sú ale podľa niektorých odborníkov typické a do určitej miery aj užitočné.

Ľudia na Chebe a okolí v noci z pondelka na utorok opäť zažili zemetrasenie. Najsilnejšie otrasy prišli pred polnocou a presiahli magnitúdu štyri, vyplýva z údajov automatických meracích staníc. Zemetrasenia trvajú na Chebe dva týždne, zemetrasenia z noci z pondelka na utorok bolo asi tohtoročné najsilnejšie. Chvenie mohli cítiť ľudia na polovici územia Česka a zažívali ich tiež v susednom Bavorsku.
 
Zrejme najsilnejší otras pocítili ľudia po pondelňajších 23:00, epicentrum bolo neďaleko lubov. Podľa automatickej lokalizácia Euro-stredozemného seizmologického centra (EMSC) dosiahol otras magnitúdu 4,1. Automatická lokalizácia České regionálnej seizmickej siete uvádza hodnotu vyššiu, a to 4,4.
 
"Epicentrum je asi štyri kilometre od nášho domu. Tentokrát som šiel radšej skontrolovať, či v stenách nepribudla nejaká prasklina. Cítili sme naozaj silné otrasy," povedal Slavomír Kubeš zo Studenca na hranici Chebska a Sokolovska.
 
Jana Doubravová z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR povedala, že po prepočítaní seizmológovia definovali silu najsilnejšieho otrasu na 3,8 stupňa. "Citeľné bolo viac, pretože epicentrum bolo v nižšej hĺbke, asi 6,7 kilometra. Ten posledný silnejší otras, ktorý mal silu 3,4 stupňa, bol v hĺbke deviatich kilometrov," uviedla Doubravová.
 
Dodala, že v posledných dňoch síce otrasy zoslabli a ľudia ich necítili, ale zemetrasenia úplne neustali. Seizmológovia zatiaľ nemajú hlásené škody, ľuďom štrngali poháre alebo padali knihy alebo obrazy zo stien.
 
Na webe EMSC sú aj opisy z okolia epicentra. "Niekoľko otrasov v Luboch. Knihy padali z police," opísal svedok z Lubov. "Dunenie, rýchla silná rana, dunenie. Strop mám z drevených dosiek, bolo počuť silné zapraskanie aj zo stropu," popisoval ďalší z Križovatky. "Opäť výborné cestovanie s posteľou," povedal svedok z Habartova osem kilometrov od epicentra.
 
Podľa hovorcu krajských hasičov Martina Kasala prijali hasiči na tiesňovej linke žiadosti o informácie aj radu, ako sa správať. Vychádzať nemuseli.
 
Seizmológ Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR Josef Horálek v ČT uviedol, že otrasy mohli cítiť ľudia na polovici územia Česka, napríklad v Plzenskom či Ústeckom kraji, išlo ale aj o sever Prahy, napríklad Kobylisy. Dodal, že zemetrasenia sú v oblasti výhodou, pretože sa seizmická energia uvoľňuje postupne niekoľko dní. "Keby sa energia uvoľnila jednorazovo, tak to bude okolo magnitúdy 4,5 a to už by malo úplne iné následky," podotkol.
 
"Seizmické vlny sa podobne ako zvukové šíria všetkými smermi a účinky potom závisia na sile zemetrasenia v ohnisku a vzdialenosti," vysvetlil Tomáš Fischer z Ústavu hydrogeológie PF UK. V hlavnom meste sa ale prejavili nanajvýš cinkaním pohárikov. Agentúra DPA napísala, že ľudia cítili záchvevy aj v Bavorsku, vedúci seizmologického oddelenia Geofyzikálneho observatória v Fürstenfeldbrucku Jochim Wasserman uviedol, že dostali asi 150 hlásení obyvateľov o pociťovaných otrasoch.
 
Zemetrasenia sa na Cheb vrátili 10. mája, od tej doby sa objavujú silnejšie či slabšie otrasy. Príčinou zemetrasnej činnosti v západných Čechách je zrejme zoslabenie zemskej kôry pod touto oblasťou. Takzvané zemetrasenské roje, kedy nastávajú až tisíce slabších otrasov počas dní až mesiacov, sú typické.
 
Podľa Fischera sú v minulosti registrované otrasy o podobnej sile aj na Náchodsku a Ostravsku. "Početnosť ale prevláda na Chebsku," dodal. Tam boli najsilnejšie záchvevy na prelome rokov 1985 a 1986, kedy dosiahli sily až 4,6 stupňa a to už vznikali trhliny v stenách alebo sa rúcali komíny.
 

V utorok to zase prišlo

Ďalšie otrasy pocítili v utorok večer ľudia na Chebe aj v okolí. Oproti otrasom z noci z pondelka na utorok boli ale slabšie. Najsilnejšie otrasy vyhodnotili automatické meracie systémy na silu 3,4, vyplýva z údajov meracích staníc. 
 
Najsilnejší otras prišiel opäť okolo polnoci a jeho epicentrum bolo neďaleko Nového Kostola. Svedkovia otrasov na webe Európsko-stredomorského seizmologického centra (EMSC) opäť popisujú citeľné dunenie a chvenie. V porovnaní s pondelkovým otrasom bolo ale podľa nich výrazne slabšie. V utorok večer bolo otrasov, ktoré presiahli magnitúdu tri, hneď niekoľko.
 
"Ide o zemetrasenie - činnosť, ktorá je pre túto oblasť charakteristická. Zemetrasenia pozostávajú z veľkého množstva slabších otrasov, ktoré nasledujú rýchlo po sebe a odohrávajú sa na malom priestore. Môžu trvať od niekoľkých dní až po niekoľko mesiacov, ako tomu bolo napríklad v roku 2000," vysvetľuje na stránkach Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR seizmologička Jana Doubravová. Pondelňajší otras, ktorý bol zatiaľ najsilnejší, vyhodnotili automatické systémy ako otras s magnitúdou 4,4. Odborníci potom silu spresnili na 3,8 stupňa.
Viac o téme: Zemetrasenie Cheb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu