Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dievčatko (†5) uniesli a rituálne zavraždili: Verili, že časti jeho tela majú magickú silu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BAMAKO - Ozbrojení muži uniesli päťročnú Djenebu Diarraovú spred domu jej rodiny v malijskej dedine Fana, ktorá leží približne 120 km severne od hlavného mesta Bamako. Po tom, čo dievčatko odvliekli, rituálne ho zavraždili. Oddelili mu hlavičku, pretože v niektorých častiach Afriky sa stále považujú isté časti tela albínov za magické.

Ohavný koniec milostného trojuholníka: Dráma v moteli, dobité telo krásky (†30) našli pri ceste

Polícia uviedla, že Djeneba spala na dvore so svojou matkou a sestrou, keď únoscovia zaútočili. Matka sa ich najprv pokúsila prenasledovať, keď s jej dcérkou preliezli cez múr, ale potom sa radšej vrátila späť ochrániť svoju druhú dcéru, ktorá je tiež albín.

"Hľadali sme dievčatko všade. Našli sme jej telo vedľa mešity, ale nemalo hlavičku," povedal miestny učiteľ Oumar Diakite pre agentúru AFP. Podľa viacerých svedkov rozhnevaní obyvatelia v nedeľu čiastočne spálili policajnú stanicu vo Fane, pretože mužov zákona obviňujú z laxného prístupu k takýmto incidentom.

"Požadujeme spravodlivosť. Vzali jej hlavu. Toto je rituálna vražda," povedal aktivista Mamadou Sissoko, ktorý poukázal na spojitosť medzi zločinmi proti albínom a politickými udalosťami, akou sú aj prezidentské voľby 29. júla.

"Vždy, keď sú voľby, stávame sa korisťou pre ľudí, ktorí chcú robiť rituálne obety. Toto nie je prvýkrát, čo sa takéto niečo vo Fane stalo. Štát musí prevziať zodpovednosť," vyhlásil Sissoko.

Albíni sú stále lovení a vraždení v mnohých afrických krajinách vrátane Malawi, Mozambiku, Tanzánie, Zimbabwe, ako aj v Západnej Afrike. Ich končatiny sa potom používajú pri rituáloch na získanie bohatstva, úspechu a šťastia.

Albinizmus je genetická dedičná porucha, ktorá spôsobuje čiastočnú alebo úplnú absenciu pigmentácie na koži, vlasoch a očiach. Okrem diskriminácie sú albíni vystavení aj problémom so zrakom a zvýšenému riziku rakoviny kože. V Afrike sú ochranné opaľovacie krémy ťažko zohnateľné a drahé.

Viac o téme: VraždaDievčatkoAlbínRituálMali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu