Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Búrky úradovali v Česku: Chlapčeka (9) zasiahol blesk, oživovali ho svedkovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

KLENČÍ POD ČERCHOVEM – Na futbalovom ihrisku v Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku zasiahol dnes poobede dieťa blesk počas búrky. Záchranári po prijatí tiesňového hovoru zalarmovali všetky dostupné sily – na miesto vyrazili sanitky s lekárom, bez lekára a priletel aj vrtuľník.

Na pomoc s automatizovaným externým defibrilátorom vyrazili taktiež aj hasiči. Informoval o tom hovorca záchrannej služby Martin Brejcha. Záchranári mali ohlásený výjazd k malému pacientovi v bezvedomí po zásahu bleskom.

Dieťa bolo letecky transportované na urgentný príjem plzenskej fakultnej nemocnice a je už pri vedomí, uviedol. "Malý pacient zostal po výboji ležať v bezvedomí na zemi a vďaka svedkom na mieste bola okamžite zahájená resuscitácia podľa inštrukcií operátora tiesňovej linky," dodal Brejcha. Podľa informácií niektorí svedkovia vraveli, že blesk zasiahol chlapca tesne nad ihriskom, iní uviedli, že vedľa neho. Zranené dieťa zostalo ležať v bezvedomí potom, čo ho zrejme zasiahla energia z výboja.

V piatok sa očakávajú búrky aj na mnohých miestach Slovenska. Časti východného Rakúska zasiahli už vo štvrtok popoludní. Ako vyplýva zo správy tlačovej agentúry APA, suchá pôda nedokázala pojať veľké množstvo vody, ktorá tak z polí smerovala do obcí ako Vitis, Pfaffenschlag a Gastern, kde podobne ako v iných častiach dolnorakúskeho okresu Waidhofen an der Thaya zaplavila obytné domy a poškodila cestné komunikácie. Na odstránení následkov rozmarov prírody v skorých večerných hodinách pracovalo asi 100 príslušníkov jedenástich hasičských útvarov.

V Plzni padali krúpy, v Hradci Králové zažili prietrž mračien

Nielen v častiach Nemecka a Rakúska, ale aj Českej republiky pocítili občania vo štvrtok rozmary prírody. Zo západočeskej metropoly Plzeň hlásili krupobitie, z Hradca Králové prietrž mračien, po ktorej voda zaplavila viacero lokalít vrátane vchodu do obchodného centra Futurum. Vyplýva to z informácií internetového serveru iDNES.cz.

Hasiči majú v Královohradeckom kraji plné ruky práce, postupne budú zasahovať pri desiatkach ohlásených udalostí vrátane zaplavených pivníc. Meteorológovia varovali v tejto časti ČR pred veľmi silnými búrkami, počas ktorých môže spadnúť v oblasti v priebehu troch hodín až 50 mm zrážok.

Viac o téme: ChlapecBlesk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu