Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TOP pikošky zo života 92-ročnej Alžbety II.: Bizarná záľuba aj nezabudnuteľná noc!

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (8)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Táto žena nemá konkurenciu! Kráľovná Alžbeta II. je najdlhšie vládnucim panovníkom Spojeného kráľovstva. A hoci dnes oslavuje 92. narodeniny, možno ju smelo označiť za jednu z najmocnejších žien sveta. Verejnosť sa o život za múrmi paláca vždy zaujímala. A veru, život toho najdôležitejšieho člena kráľovskej rodiny rozhodne nie je nudný.

► Kraľovná Alžbeta II. sa narodila 21. apríla 1926. Na svet prišla cisárskym rezom. 

► Narodeniny oslavuje 2-krát do roka. Najskôr v súkromí a potom verejne - počas niektorej z júnových sobôt. 

► Do školy nechodila, takže ani nemá žiadne oficiálne vzdelanie. Buckinghamsky palác kvôli nej otvoril špeciálnu dievčenskú triedu, kde sa s vybraným rovesníčkami učila okrem iného aj variť, vyšívať, starať sa o deti a jazdiť na koni.

► Počas II. svetovej vojny sa Alžbeta II. naučila šoférovať a dokonca aj opravovať autá. Keď sa 8. mája 1945 konali oslavy skončenia vojny, spoločne so sestrou Margaret sa pripojili k oslavujúcemu davu. Kráľovná na tento večer spomína ako na jeden z najlepších v jej živote. 

► Svojho manžela Phillipa spoznala ako 13-ročná. O osem rokov neskôr sa za neho vydala. Zaujímavé je, že sú vlastne bratranec a sesternica z tretieho kolena. Na svadobnej ceste mala Alžbeta II. 15 kufrov, Phillip len 2.  

► Manželia žili zhruba 3 roky na Malte, kde Phillip slúžil ako námorný dôstojník. V tom čase už mali syna Charlesa. Neskôr k nemu pribudli synovia Edward a Andrew aj dcéra Anne.  

► Alžbeta II. je krstnou mamou 30 deťom. 

Kráľovná Alžbeta II. s manželom.
Zobraziť galériu (8)
Kráľovná Alžbeta II. s manželom.  (Zdroj: TASR)

► Kráľovnej prišlo počas života zhruba tri milióny listov. Dostáva aj množstvo darčekov. Kráľovská rodina vydá každý rok správu o daroch, ktoré v priebehu 12 mesiacov dostala.  

► Čo sa týka záľub, Alžbeta II. veľmi rada fotografuje a od 11 rokov hraje na klavír. Poriadne nezvyčajná je jej záľuba v zbieraní pivných podložiek. Má ich vraj až 176 511.

► Každý rok sa v krajine sčítavajú labute a kontroluje sa ich zdravotný stav. Všetky totiž patria kráľovnej. Rovnako tak aj každý jeden jeseter, delfín, veľryba a sviňucha, ktoré sa nachádzajú v kráľovských vodách. 

► Britská panovníčka dostala k svojim 18. narodeninám psa menom Susan. Od vtedy chovala vyše 30 psov rovnakého pastierského plemena Welsh Corgi.  

Alžbeta II. a jej štvornohí miláčikovia na titulke magazínu Vanity Fair.
Zobraziť galériu (8)
Alžbeta II. a jej štvornohí miláčikovia na titulke magazínu Vanity Fair.  (Zdroj: Vanity Fair)

► Okrem psov miluje i kone. Prvého poníka dostala ako štvorročná. V roku 1981 sa pod ňou kôň splašil, ale ona to hravo ustála. Nie je tajomstvom, že jazdu na koni zbožňovala.   

► Kráľovná nie je povinná platiť dane. Ale od roku 1993 to dobrovoľne robí.  

► Od roku 1989 je verná jedinej značke lakov svetloružovej farby. 

► Alžbeta II. "účinkovala" zhrba v 100 televíznych filmoch a seriáloch. V počine South Park spáchala samovraždu. 

► Slovensko navštívila v roku 2008

► Kráľovná pôsobí na verejnosti seriózne a vážne. Tí, ktorí ju lepšie poznajú, ju však charakterizujú ako ženu so zmyslom pre humor.  

► Každý večer si Alžbeta II. dopraje pohár šampanského a jej bývalý šéfkuchár prezradil, že miluje čokoládu. Žeby toto bol recept na jej dlhovekosť? :)

Takto vyzerala kráľovná Alžbeta II. kedysi.
Zobraziť galériu (8)
Takto vyzerala kráľovná Alžbeta II. kedysi.  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu