Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prímerie v Sýrii bolo narušené: Rusi majú vinníka útokov na humanitárny koridor

(Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

DAMASK - Ruská armáda obvinila vo štvrtok sýrskych povstalcov z ostreľovania humanitárneho koridoru, ktorý Moskva vytvorila spoločne so sýrskou vládou, aby tak umožnili obyvateľom obliehaných východných predmestí pri Damasku odísť z oblasti. Informovala o tom agentúra AP.

Generálmajor Vladimir Zolotuchin povedal pre ruské tlačové agentúry, že militanti, ktorí ovládajú predmestia nazývané aj Východná Ghúta, ostreľujú trasu zriadenú sýrskymi i ruskými silami a bránia tak evakuáciám obyvateľstva. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA v stredu napísala, že niektoré strely dopadli do blízkosti koridoru, ale neboli hlásené žiadne zranenia.

Obvinenia sa objavili v tretí a pravdepodobne posledný deň Ruskom nariadenej "humanitárnej pauzy" v bojoch vo Východnej Ghúte, ale prestávku nevyužili na odchod z povstalcami kontrolovaných predmestí nijakí civilisti.

Obyvatelia uviedli, že prímeriu nedôverujú, a OSN aj humanitárne organizácie kritizovali túto jednostrannú akciu s tým, že nijako nezaručuje bezpečnosť obyvateľov, ktorí si želajú z oblasti Východná Ghúta odísť.

Viac o téme: RuskoSýriaVýchodná Ghúta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu