Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česi odmietli vydať údajného teroristu: Rozhnevaná reakcia Turecka, medzi diplomatmi to vrie

Sálih Muslim
Sálih Muslim (Zdroj: Twitter/StoicViper)

ANKARA - Tureckí politici kritizovali rozhodnutie českého súdu, ktorý v utorok prepustil na slobodu bývalého vodcu sýrskej kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) Sáliha Muslima.

Polícia ČR zadržala Muslima cez víkend, počas ktorého sa v Prahe zúčastňoval na medzinárodnej konferencii o Blízkom východe. Medzinárodný zatykač naňho vydalo Turecko, ktoré úrady v Česku požiadalo o Muslimovo vydanie.

Mestský súd v Prahe na utorkovom neverejnom pojednávaní rozhodoval, či Kurd spĺňa podmienky pre uvalenie väzby, alebo či bude prepustený na slobodu. Podľa Muslimovho právnika sudca akceptoval sľub jeho mandanta, že sa bude na základe predvolania zúčastňovať na súdnych pojednávaniach a bude sa zdržiavať len v štátoch EÚ.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu označil rozhodnutie českého súdu za "škandál", zatiaľ čo vicepremiér Bekir Bozdag vyhlásil, že ide o politický krok, ktorý bude mať negatívny vplyv na vzťahy medzi Tureckom a Českou republikou.

"Toto rozhodnutie je veľmi jasne rozhodnutím, ktoré podporuje terorizmus," citovala Bozdaga agentúra DPA.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že zmienené rozhodnutie prehliada "súženie" obetí útokov v Turecku, napísala agentúra AP.

Ešte pred pojednávaním v Prahe turecký premiér Binali Yildirim povedal, že pôjde o "skúšku" pre Česko, pokiaľ ide o jeho citlivosť v boji proti terorizmu a solidárnosť voči spojencovi v NATO. "Bez ohľadom na výsledok nebude týmto teroristickým vodcom dovolené, aby sa slobodne pohybovali," vyhlásil Yildirim. "Budeme im naďalej robiť život neznesiteľným."

Začiatkom februára Turecko zaradilo Muslima na svoj zoznam najhľadanejších osôb a za jeho dolapenie vypísalo odmenu štyri milióny tureckých lír (takmer 859.000 eur).

PYD je poprednou kurdskou politickou silou na severe Sýrie. Sálih Muslim si v nej zachováva veľký vplyv, aj keď vlani zo svojej funkcie v strane odstúpil.

Ankara považuje PYD za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie v juhovýchodnom Turecku už viac ako 30 rokov ozbrojený boj za autonómny Kurdistan. Za teroristickú organizáciu považujú PKK okrem Turecka aj EÚ a USA.

Viac o téme: Sálih Muslim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu