Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Schulz prekvapil, oznámil svoj koniec: V novej vláde už nebude

Na snímke odstupujúci predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz
Na snímke odstupujúci predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz (Zdroj: TASR /AP)

BERLÍN - Odstupujúci predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz sa zriekol funkcie ministra zahraničných vecí vo veľkej koalícii s konzervatívcami. Uviedol to v piatok v písomnom vyhlásení. Schulz v ňom podľa agentúry DPA konštatoval, vnútrostranícka diskusia o jeho osobe ohrozuje úspech hlasovania členskej základne SPD o koaličnej zmluve so stranami únie CDU/CSU.

"Preto oznamujem, že sa zriekam vstupu do spolkovej vlády a zároveň úprimne dúfam, že týmto sa skončia personálne diskusie v rámci SPD," napísal Schulz. V novej nemeckej vláde pripadnú SPD ministerstvá zahraničných vecí, financií, práce a sociálnych vecí, rodiny, spravodlivosti a životného prostredia. 

V kompetencii bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) bude ministerstvo vnútra, ktoré má riadiť šéf strany Horst Seehofer, ako aj rezorty dopravy a rozvojovej pomoci. Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej dostala ministerstvá obrany, hospodárstva,  zdravotníctva, pôdohospodárstva a školstva.

Viac o téme: Martin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu