Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poliaci ustanovili nový zákon o holokauste: Vyslúžili si obrovskú kritiku Izraela a USA

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Gian Ehrenzeller/Keystone)

VARŠAVA - Poľský Senát dnes schválil návrh zákona, ktorý trestá pripisovanie akejkoľvek zodpovednosti za holokaust Poliakom. Poľsko si za legislatívu vyslúžilo kritiku Izraela i USA.

Návrh vyvolal diplomatickú roztržku medzi Izraelom a varšavskou konzervatívnou vládou koncom minulého týždňa. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho zrovnal so snahou o zmenu histórie.

Poľsko chce touto legislatívou dosiahnuť to, že poľský ľud ani štát nebudú obviňovaní z nacistických zločinov. "Musíme dať svetu jasný signál, že nedovolíme, aby bolo Poľsko naďalej urážané," vyhlásil v parlamente námestník ministra spravodlivosti Patryk Jaki.

Spojené štáty však uviedli, že táto legislatíva "by mohla ohroziť slobodu prejavu a akademické rozpravy." "Všetci musíme dbať na to, aby sme nebránili diskusii o holokauste," uviedlo americké ministerstvo zahraničia a Poľsko vyzvalo, aby návrh zákona prehodnotilo. Ak by bol návrh schválený, obáva sa dopadu na vzťahy Varšavy so Spojenými štátmi a Izraelom.

Podľa tejto normy môže súd za používanie termínov ako "poľské tábory smrti" udeliť až trojročný trest väzenia. Podnetom k navrhnutie zákona bolo dlhodobé používanie zemepisného označenia "poľský" napríklad v súvislosti s vyhladzovacom táborom v Osvienčime, čo niekoľko rokov vyvolávalo popudivé reakcie časti poľskej spoločnosti i politikov.

Časť izraelských politikov sa však nehodlá zmieriť s tým, že sa Poliaci úplne zriekajú akéhokoľvek podielu na smrti Židov, ktorí boli počas nacistickej okupácie krajiny zavraždení na poľskom území.

Na území Poľska bolo za vojny zavraždených okolo dvoch miliónov Židov. Niektorí historici pripisujú vinu za smrť časti z nich Poliakom. Podľa amerického historika poľského pôvodu Jána Tomasza Grossa, ktorý sa kvôli svojím tvrdením dostal v rodnej krajine do právnych sporov so súčasnou vládou, sú Poliaci zodpovední za smrť najmenej 100 000 Židov.

Podľa poľskej tlačovej agentúry PAP pre návrh hlasovalo 57 senátorov, 23 bolo proti a dvaja sa hlasovania zdržali. Návrh teraz bude poslaný na podpis prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

Viac o téme: HolokaustUSAPoľskoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu