Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa Dostála nie je Mišík vhodným kandidátom na člena Súdnej rady

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Michal Mišík je ďalším kandidátom, ktorý nie je vhodným adeptom na člena Súdnej rady SR. Domnieva sa tak poslanec Národnej rady Ondrej Dostál (SaS). Advokátovi, ktorého v parlamente navrhol predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD), Dostál vytýka, že sa podieľal na škandalizácii prezidenta Andreja Kisku, má prepojenia na vyšetrovaného podnikateľa Ladislava Bašternáka a tiež na komunálny biznis v Bratislave.

Mišík, ktorého presadzuje v parlamente Smer-SD po odstúpení štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej z kandidatúry, je pomerne neznámou osobou, uviedol Dostál. Pripomenul, že o ňom nemala informácie ani ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) či kolega v ústavnoprávnom výbore Peter Kresák (Most-Híd). Dostál však vidí tri dôvody, ktoré Mišíka diskvalifikujú.

„Pred prezidentskými voľbami sa zapojil do škandalizácie Andreja Kisku po boku bývalého podporovateľa Mečiarovho HZDS, neskôr odsúdeného za korupciu,“ informoval. Mišík v čase prezidentskej kampane v roku 2014 zastupoval klientov bývalých Kiskových firiem a na tlačovej konferencii kritizoval ich podnikateľskú činnosť ako protizákonnú, a to spolu s iným prezidentským kandidátom Viliamom Fischerom. Známeho kardiológa odsúdil súd za branie úplatku.

Dostálovi sa nepozdáva ani to, že Mišík má spoločného biznis partnera s Ladislavom Bašternákom. Spolu s Ivanom Piterkom je konateľom spoločnosti A.R.K. technické služby, s. r. o., pričom Piterka bol v rokoch 2011 – 2016 spoluvlastníkom a spolukonateľom firmy N-Bonaparte, kde bol druhým spoluvlastníkom Bašternák. Poslanec napokon upozornil na podnikateľskú činnosť Mišíkovej firmy A.R.K. Tá totiž robí podľa neho „výhodný biznis“ s mestom Bratislava, ktorému na základe dlhodobej zmluvy zabezpečuje údržbu komunikácií.

„Teda výhodný pre A.R.K., pre mesto nie. Na základe výsledkov kontroly hlavného kontrolóra Bratislavy v A.R.K. požiadali v novembri 2017 poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva primátora Iva Nesrovnala o podanie podnetu na políciu na prešetrenie finančných podvodov a o začatie rokovania s priamymi dodávateľmi upratovacích a udržiavacích služieb, bez A.R.K,“ priblížil Dostál.

„Ak sa má stav slovenského súdnictva zlepšiť, zloženie Súdnej rady je jednou z najdôležitejších vecí. Možno úplne najdôležitejšou. A preto treba k výberu jej členov pristupovať čo najzodpovednejšie,“ apeloval Dostál. „Smer-SD po neprijateľnej kandidátke Jankovskej prišiel pred poslancov parlamentu s ďalším kandidátom, ktorý nie je vhodným adeptom na člena Súdnej rady,“ doplnil.

Mišíka aj napriek tomu zvolili 

Poslanci Národnej rady SR dnes zvolili člena Súdnej rady SR. Jediný kandidát - advokát Michal Mišík, ktorého navrhol poslanec NR SR Róbert Madej (Smer-SD), získal v tajnom hlasovaní potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov. Z hlasujúcich 130 poslancov mu dalo hlas 66 zákonodarcov. Parlament zvolil nového člena, keďže členke Súdnej rady Slovenskej republiky Alene Šiškovej uplynulo funkčné obdobie 28. júna 2017.

Vzhľadom na skutočnosť, že NR SR na 23. schôdzi 12. decembra 2017 nezvolila člena Súdnej rady Slovenskej republiky, bolo potrebné vykonať novú voľbu. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) opätovne vyzval oprávnené subjekty, aby návrhy kandidátov na člena súdnej rady podávali ústavnoprávnemu výboru do 19. januára 2018. Ústavnoprávny výbor na svojom zasadnutí konštatoval, že Michal Mišík spĺňa ustanovené podmienky.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoOndrej DostálSúdna radaMichal Mišík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu