Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výtržník v Zemanovom štábe odhalený: VIDEO Na reportéra zaútočil bývalý boxer

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/ČT24)

PRAHA - Prezidentské voľby v Česku poznačila potýčka medzi žurnalistami a priaznivcami vo volebnom štábe Miloša Zemana v pražskom Top Hoteli. Jeden z prítomných mužov dokonca zaútočil na novinára päsťami. Ukázalo sa, že ide o bývalého boxera a podnikateľa Karla Slezáka, ktorý sa však na akciu akreditoval taktiež ako novinár.

VIDEO V Zemanovom štábe sa to zvrhlo, lietali päste: Napadli novinárov, rozbíjali kamery

Karel Slezák podľa novinára Jaroslava Kmentu figuroval v archívoch bývalej Štb, portál lidovky.cz však upresnil, že v dostupných spisoch sa píše iba o tom, že ho preverovala kontrarozviedka, nešlo o agenta ani kádrového dôstojníka.

Podnikateľ Slezák je v súčasnosti riaditeľom firmy SINTON Praha, ktorá organizuje koncerty klasickej hudby, a to väčšinou v historicky významných budovách, ktoré spadajú pod český štát, ako napríklad Pražský hrad, Rudolfinum, Klementinum a kostoly v Starom Meste. Hlavnými hviezdami bývajú Jan Dvorský či Barbora Slezáková, podnikateľova dcéra, ktorá absolvovala pražskú AMU a hosťuje napríklad v Štátnej opere.

Výtržník v Zemanovom štábe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/ČT24)

Lidovky.cz uviedli, že Slezák je 73-ročný bývalý boxer, ktorý sa do štábu Miloša Zemana dostal s novinárskou akreditáciou vďaka svojej spolupráci s Pražským spravodajcom. Server iRozhlas.cz dodal, že aj po potýčke s novinármi zostal v sále, kam ostatní reportéri nemohli ani len nazrieť.

Vyšetrovanie incidentu

Pražská polícia sa potýčkou medzi novinármi a prívržencami Miloša Zemana zaoberala už od sobotňajšieho večera, kedy sa informácie a videá objavili na sociálnych sieťach a v médiách. Až v nedeľu podvečer sa však na policajnú stanicu dostavil jeden z novinárov a podal trestné oznámenie. "Na základe poskytnutých informácií aj analýzy dostupných videomateriálov vyšetrovatelia začali úkony trestného konania pre podozrenie z prečinu výtržníctva," doplnila pražská policajná hovorkyňa Andrea Zoulová. Nevylúčila, že počas vyšetrovania môžu policajti právnu kvalifikáciu rozšíriť alebo zmeniť.

Na videách, ktorá dala na twitter redaktorka serveru Seznam Správy Pavlína Kosová, je vidieť, ako novinári v hoteli, kde Zeman pred tým so svojím štábom a priaznivcami sledoval výsledky prezidentských volieb, natáčali a fotografovali kolaps muža, ku ktorému neskôr prišli záchranári. Podľa zverejnených záznamov dvaja muži týchto novinárov vykazovali z miestnosti, fyzicky ich napádali a nadávali im. Okrem iného zhodili jednému novinárovi na zem kameru, na ďalšieho zaútočili päsťou, fyzicky napadli aj Kosovú a vyviedli z miestnosti jedného fotoreportéra.

Podľa informácií ČTK potýčku s novinármi organizátori ale neriešili. "Na mieste už snáď nebol nikto, kto by bol zodpovedný za komunikáciu s novinármi. Médiá však zároveň nikto priamo nevyzval k odchodu," povedala v sobotu svedkyňa incidentu.

Dôvod potýčky

Pohyb novinárov v štábe bol kontrolovaný najmä v čase pred príchodom prezidenta a v čase jeho prítomnosti v hoteli. Po Zemanovom odchode sa novinári na mieste pohybovali voľne a dostali sa aj na miesto, ktoré bolo pri čakaní na výsledky vyhradené len pre hostí z radov Zemanových podporovateľov. Práve v tomto priestore záchranári zasahovali.

Jeden z účastníkov udalosti, Jan Šolta, povedal, že muž, ktorého novinári chceli nakrúcať, mal srdcový záchvat, skolaboval pri popíjaní. Lekár z privolanej záchrannej služby podľa Šoltu potom požiadal prizerajúcich, aby vypratali priestor, aby mohli začať so záchranou muža. "Vykázal sme preto neustále nakrúcajúcich kameramanov z modrej sály, kam aj tak nemali dovolený prístup, a uzavreli posunovacie dvere oddeľujúce sály... Pri vytlačovaní nepozvaných novinárov zo sály sa oi. dvaja novinári - obaja boli viditeľne označení žltou visačkou - dostali do sporu," uviedol Šolta a doplnil, že nebol členom žiadneho štábu. Podľa zverejneného videa bol jedným z mužov, ktorí pri incidente novinárov vytláčali zo sály.

Žiadajú odsúdenie incidentu

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala čelných predstaviteľov Českej republiky, aby sobotňajšiu potýčku odsúdili. Podobný incident podľa RSF nemá v demokratickej spoločnosti miesto. "Dôrazne odsudzujeme útoky proti niekoľkým novinárom v čase, keď bolo oznamované znovuzvolenie prezidenta Zemana," uviedla šéfka pobočky RSF pre Európsku úniu a Balkán Pauline Adesová-Mévelová. Podľa nej je neprijateľné, aby priaznivci politického vodcu tejto úrovne fyzicky napádali žurnalistov, ktorí len robili svoju prácu.

Bývalý premiér a terajší poslanec za ČSSD Bohuslav Sobotka na twitteri útoky odsúdil. Slovné a fyzické útoky na novinárov či ich rodiny sú podľa neho neprijateľné a neospravedlňuje ich v žiadnom prípade ani povolebná eufória. "Novinári musia mať možnosť robiť svoju prácu slobodne a bez strachu, je to dôležitá podmienka fungovania demokracie," dodal.

Viac o téme: Prezidentské voľbyNovinárMiloš ZemanVolebný štáb bitka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu