Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO V Zemanovom štábe sa to zvrhlo, lietali päste: Napadli novinárov, rozbíjali kamery

Konflikt v štábe Miloša Zemana
Konflikt v štábe Miloša Zemana (Zdroj: Twitter / Pavlína Kosová)

PRAHA - Nadávky, sácanie a údery. Aj napriek tomu, že v druhom kole prezidentských volieb v Česku Miloš Zeman zvíťazil, v jeho štábe to rozhodne úplne ružové nebolo. V jednu chvíľu tam dokonca hostia napadli novinárov a vyvolali poriadny rozruch.

O konflikte ako prvá informovala novinárka Pavlína Kosová z webu Seznam Zprávy. Podľa informácií, ktoré mali novinári k dispozícii, mal jeden z hostí skolabovať a na mieste zasahovala záchranka, pričom podľa hovorkyne pražských záchranárov Jany Poštovej v incidente hral rolu alkohol.

„Novinári každopádne nedostali oficiálne informácie o tom, čo sa presne deje, preto sa aspoň z diaľky pokúsili získať základný záber situácie," uvádza Facebooková stránka Newsroom ČT24 a pridáva aj video. Incidentom sa začali zaoberať pražskí policajti. Na twitteri uviedli, že potýčka zatiaľ nemá právnu kvalifikáciu.

Newsroom ČT24

Konflikt ve volebním štábu Miloše Zemana. Jeden z hostů tam během oslav zkolaboval a na místě musela zasahovat záchranka. Podle mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové v incidentu hrál roli...

Bež do prdele, odkazoval agresívny hosť

Zemanovým priaznivcom sa ale počínanie novinárov nepáčilo. „Bež s tou kamerou do prdele, než to rozkopem. Bež, bež," vyjadril sa agresívny muž v štábe, zatiaľ čo vyháňal novinára von z miestnosti. 

„Viem, že máš svoje zadanie, že máš svoje prachy, ale bež do prdele," odkázal novinárovi a pustil sa do zatvárania posúvnych dverí. Následne zhodil na zem kameru, ktorú v rukách držal jeden zo žurnalistov. „To je za milión kamera," ozvalo sa z hlúčika novinárov.

Na mieste sa v tej dobe mali stále nachádzať Ivana Zemanová a kancelár Vratislav Mynář s manželkou, hlava štátu už bola preč. Ako informoval portál Lidovky.cz, skolabovať pod vplyvom alkoholu mal ľavicový aktivista, publicista a člen KSČM Milan Rokytka.

Rana do tváre

O chvíľku na to došlo k napadnutia kameramana portálu idnes.cz. Ten dostal ranu priamo päsťou do tváre. „Chceš dostať cez držku?" pýtal sa útočiaci starší muž, aby po otázke, či idú za policajtami, zbabelo utiekol.

Útočiť sa malo aj naďalej. Jeden z novinárov mal dostať ranu do brucha, Kosovej zas mali vyraziť telefón a nadávať jej. „Nepáčilo sa im, že nakrúcam. Jeden z nich sa obrátil, zaútočil na mňa najprv slovne a potom aj fyzicky. Natlačil ma na pult, kde predtým bolo občerstvenie, a potom mi vyrazil telefón z ruky," uviedla k incidentu Kosová. Novinárom TV Nova navyše rozbili kameru.

Ovčáčka to nezaujíma

Ako sa neskôr vyjadril hovorca Hradu Jiří Ovčáček, o incidente nič nevie, keďže sa v štábe už ani nenachádza. Pre portál Aktuálně.cz navyše povedal, že ho to „vôbec nezaujíma".

Šéfredaktor serveru Seznam Zprávy Jakub Unger povedal, že ho podobné incidenty mrzia a vzťahy medzi médiami a úradmi by mali byť korektné. „Takéto veci do modernej demokratickej krajiny nepatria," dodal. Členka štábu Zeman znovu 2018 Barbora Filipková povedala, že o incidente nemá žiadne informácie. Otázku si nechala poslať textovou správou, aby mohla informácie preveriť.

Komunikáciu už nik neriešil

Podľa informácií ČTK bitku s novinármi organizátori neriešili. „Na mieste už snáď nebol nikto, kto by bol zodpovedný za komunikáciu s novinármi. Médiá však zároveň nikto priamo nevyzval na odchod," povedala svedkyňa incidentu.

Pohyb novinárov v štábe bol kontrolovaný najmä v čase pred príchodom prezidenta a po dobu jeho prítomnosti v hoteli. Po Zemanovom odchode sa už novinári na mieste pohybovali voľne a bežne sa dostali na miesto, ktoré bolo pri čakaní na výsledky vyhradené len pre hostí z radov Zemanových podporovateľov. Práve v tomto priestore sa odohral zásah záchranárov.

Neprijateľné

Napadnutie novinárov v Zemanovom volebnom štábe odsúdila vedúca bruselská kancelária organizácie Reportéri bez hraníc. „Je to hanba pre európsku demokraciu! Útoky na novinárov musia prestať," napísala na twitter.

Incident si začali všímať politici. „Napádanie novinárov za ich prácu je absolútne neprijateľné. Od prezidenta Zemana ale bohužiaľ nemôžeme očakávať, že by sa od takéhoto správania dištancoval," napísal na twitteri predseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Viac o téme: Miloš ZemanČeské prezidentské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu