Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump pripúšťa rokovania so Severnou Kóreou, chce to však vhodný čas a správne okolnosti

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump je ochotný zvážiť priame rokovania medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou, ak na to bude "ten vhodný čas a správne okolnosti". Povedal to v stredu počas telefonického rozhovoru s juhokórejským náprotivkom Mun Če-inom.

Mun v tomto telefonáte oboznámil Trumpa s obsahom utorňajšieho rokovania zástupcov severokórejskej a juhokórejskej vlády - prvého za posledné dva roky -, na ktorom Pchjongjang súhlasil s vyslaním delegácie na nadchádzajúce zimné olympijské hry v Južnej Kórei, ako aj nadviazaním dialógu so Soulom s cieľom zmierniť napätie vo vzájomných vzťahoch.

Juhokórejský prezident sa tiež poďakoval americkému partnerovi za "vplyvné vodcovstvo", ktoré "umožnilo" uskutočniť takéto rokovanie, vyplýva z vyjadrenia hovorkyne Bieleho domu Sarah Sandersovej, citovaného agentúrami DPA a AP.

Mun v stredu vyhlásil, že je ochotný stretnúť sa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v záujme vyriešenia sporu ohľadne jadrového programu Severnej Kórey. Dodal však, že musí byť vopred zaručená úspešnosť takejto schôdzky.

Obe Kórey viedli v utorok rozhovory na vysokej úrovni prvýkrát od decembra 2015. Urobili tak po roku zvýšeného napätia spôsobeného severokórejským jadrovým programom, ktorý je pokladaný za hrozbu pre mier na Kórejskom polostrove.

Viac o téme: Donald TrumpKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu