Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trump zrušil plánovanú návštevu Londýna: Nie je tu vítaný, odkazujú obyvatelia

Vosková figurína Donalda Trumpa pred novou budovou veľvyslanectva.
Vosková figurína Donalda Trumpa pred novou budovou veľvyslanectva. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zrušil svoju cestu do Londýna naplánovanú na február. Ako dôvod uviedol, že sa mu nepáči nové americké veľvyslanectvo za viac než miliardu dolárov, ktoré mal otvoriť. O presťahovaní ambasády z nóbl štvrte Mayfair do oveľa menej reprezentatívnej londýnskej štvrte rozhodla z bezpečnostných dôvodov ešte administratíva jeho predchodcu Baracka Obamu. Za rušivé sa tiež dlhodobo považovali betónové zátarasy pred pôvodným veľvyslanectvom na prestížnom Grosvenor Square.

"Nie som veľkým fanúšikom rozhodnutia Obamovej administratívy predať pravdepodobne najvýhodnejšie umiestnenú a najlepšiu ambasádu v Londýne za "drobné", len aby následne postavili v odľahlej lokalite novú za 1,2 miliardy dolárov. Zlý obchod. Chceli ste, aby som prestrihol pásku-neprestrihnem! " uviedol Trump v zdôvodnení.

K prezidentovmu rozhodnutiu zrušiť návštevu britskej metropoly však pravdepodobne prispeli i očakávané protesty, ktorým by sa určite nevyhol. Dokonca aj niektorí britskí poslanci si kládli otázku, či by bol americký prezident v Londýne vítaný. Dôvodom boli jeho predchádzajúce tweety, kritika moslimov i slovné útoky na starostu Sadiqa Khana po teroristickom útoku v Londýne v minulom roku.

Nie je tu vítaný

Rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa zrušiť svoju februárovú návštevu Británie označil londýnsky starosta Sadiq Khan za dôkaz toho, že Trump "konečne pochopil", že pre "mnohých Londýnčanov" by nebol vítaný. 

"Mnohí Londýnčania dali jasne najavo, že Donald Trump tu nie je vítaný (...) Zdá sa, že konečne sa k nemu táto správa dostala," napísal Khan no svojom konte na Twitteri.

Kancelária britskej premiérky Theresy Mayovej vo štvrtok neskoro večer odmietla potvrdiť, či bola návšteva Trumpa zrušená. Hovorca len zopakoval doterajšie stanovisko Downing Street, že prezident USA dostal pozvánku a prijal ju, no termín jeho cesty zatiaľ nebol stanovený.

V piatok vydal premiérkin hovorca vyhlásenie, podľa ktorého je otvorenie ambasády záležitosťou Spojených štátov, ale Trump je napriek tomu v Londýne vítaný, uviedla televízia Sky News.

Mayová pozvala Trumpa na návštevu Spojeného kráľovstva ešte pred rokom, keď bola prvou svetovou líderkou, ktorá zavítala do Bieleho domu po nástupe jeho nového šéfa.

 

Viac o téme: LondýnDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu