Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poľský premiér chce zvrátiť sankcie EÚ za reformy v súdnictve: Mení vládny kabinet

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki mení vládny kabinet. Robí tak krátko pred jeho cestou do Bruselu, kde sa bude snažiť o zvrátenie sankcií Európskej únie (EÚ) voči Poľsku za reformy v súdnictve.

Zloženie novej vlády by mohlo naznačiť či sa krajina snaží zmeniť svoj postoj k štandardom EÚ, píše tlačová agentúra AP s tým, že najväčší záujem vzbudzuje možné nahradenie súčasných ministrov zahraničia a obrany. Vláda potrebuje nových ministrov financií a rozvoja, ktorých pozície sa uvoľnili po tom, ako sa Morawiecki v decembri ujal funkcie premiéra. Noví ministri by mali zložiť sľub prezidentovi Andrzejovi Dudovi v priebehu utorka.

Poľský prezident Duda vymenil deviatich ministrov

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok - na slávnostnej ceremónii v prezidentskom paláci vo Varšave - vymenoval deviatich nových ministrov. Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Jacek Czaputowicz, ktorý v úrade nahradil Witolda Waszczykowského. Novým šéfom rezortu obrany je Marek Blaszczak, ktorý vystriedal Antoniho Macierewicza. Informovala o tom agentúra PAP. 

Prezident Duda v utorok do funkcii menoval tiež nového ministra vnútra Joachima Brudzinského i novú ministerku financií Teresu Czerwinskú. Novým ministrom zdravotníctva sa stal Lukasz Szumowski a šéfom rezortu životného prostredia Henryk Kowalczyk. 

Ďalšími novomenovanými členmi vládneho kabinetu sú Jerzy Kwiecinski ako minister investícií a rozvoja, Jadwiga Emilewiczová ako ministerka pre podnikanie a technológie, Andrzej Adamczyk ako minister pre infraštruktúru. 

Viac o téme: SankciePoľskoMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu