Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Iránske revolučné gardy tvrdo potlačili protivládne protesty: Zatkli aj exprezidenta Ahmadínežáda

Mahmúd Ahmadínežád Zobraziť galériu (2)
Mahmúd Ahmadínežád (Zdroj: SITA/AP)

TEHERÁN - Pre podozrenie z podnecovania a podpory protivládnych protestov zatkli v Iráne bývalého prezidenta krajiny Mahmúda Ahmadínežáda.

S odvolaním sa na dôveryhodné zdroje v Teheráne o tom v nedeľu  informoval v Londýne sídliaci denník Al-Quds Al-Arabi, podľa ktorého zadržanie súvisí s politikovou nedávnou návštevou v meste Búšehr na západe Iránu, kde verejne kritizoval súčasného prezidenta Hasana Rúháního a jeho vládu.

Denník Times of Israel vo svojom internetovom vydaní napísal, že informáciu o Ahmadínežádovom zadržaní sa mu zatiaľ z nezávislých zdrojov nepodarilo potvrdiť. O exprezidentovom zatknutí informovala aj panarabská televízia al-Arabíja. 

Podľa uvedeného arabského denníka iránske úrady na Ahmadínežáda chcú uvaliť domáce väzenie.     

Príčinou pre tento postup iránskych úradov bolo údajne Ahmadínežádovo vystúpenie z 28. decembra, v ktorom kritizoval súčasné vedenie Iránu za to, že vzdialilo národu a realite a nevie nič o problémoch iránskej spoločnosti. Obvinil ho tiež zo zlého spravovania štátu a z uzurpovania si monopolu na bohatstvo krajiny.

Ahmadínežádov prejav vedenie krajiny vyhodnotilo ako podnecovanie k nepokojom. K exprezidentovmu zadržaniu došlo údajne so súhlasom duchovného vodcu, ajatolláha Alího Chameneího.

Práve 28. decembra sa v Iráne spustila vlna protivládnych protestov, ktorých účastníci žiadali zlepšiť ekonomickú situáciu krajiny. Časť z protestujúcich žiadala aj demisiu vlády. Paralelne s týmito protestmi sa však konali aj zhromaždenia na podporu súčasnej iránskej vlády. Iránske revolučné gardy v nedeľu oznámili, že ukončili vlnu nepokojov spojených s protivládnymi protestmi.

Iránski študenti protestujú proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vo vyhlásení na svojej webovej stránke Revolučné gardy obvinili z nepokojov Spojené štáty, Izrael a Saudskú Arábiu, ako aj exilovú opozičnú skupinu Ľudoví mudžahedíni (Modžáhedíne Chalk) a podporovateľov monarchie, ktorú zvrhla islamská revolúcia v roku 1979. USA a Izrael síce vyjadrili podporu protestom, ale popierajú obvinenia z toho, že by ich podnecovali.

Od začiatku protestov prišlo o život najmenej 21 ľudí a stovky ďalších boli zatknuté. Je medzi nimi približne 90 univerzitných študentov, uviedla polooficiálna agentúra ISNA s odvolaním sa na reformného poslanca Mahmúda Sádekího.

Iránski poslanci mali v nedeľu zasadanie za zatvorenými dverami, na ktorom ich bezpečnostní predstavitelia informovali o protestoch a podmienkach zatknutých

Viac o téme: ProtestyIránMahmúd Ahmadínežád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu