Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Napätie medzi USA a Severnou Kóreou na maxime: Rusi presúvajú na východ veľkú armádu

Ruský protiraketový systém S-400 Zobraziť galériu (3)
Ruský protiraketový systém S-400 (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská armáda presunula na Ďaleký východ divíziu moderných protiraketových systémov S-400. Oznámila to agentúra Interfax s tým, že krok súvisí s narastajúcim napätím na Kórejskom polostrove. Severná Kórea výrazne pokročila vo vývoji jadrových zbraní a rakiet, čo Moskva opakovane odsúdila.

Podľa Interfaxu budú protirakety umiestnené v okolí Vladivostoku, ktorý leží vzdušnou čiarou len 120 kilometrov od severokórejských hraníc. V piatok budú rakety uvedené do bojového stavu. Rovnakú výzbroj súbežne ruská armáda rozmiestnila aj v okolí Zelenogorska severozápadne od Petrohradu.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň na výročnej tlačovej konferencii vyhlásil, že jeho krajina jadrový status Severnej Kórey neuznáva. Obvinil zároveň Spojené štáty, že k pokračovaniu raketového a jadrového programu Severnú Kóreu vyprovokovali.

Napätie medzi USA a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Systém S-400

V Pchjongjangu minulý štvrtok prvýkrát zasadla rusko-severokórejská vojenská komisia, ktorá podľa oficiálnej správy rokovala o „predchádzaní nebezpečných vojenských aktivít". Dokument o vytvorení komisie KĽDR a Rusko podpísali v roku 2015.

Najtvrdšie možné kroky Trumpa

K situácii na Kórejskom polostrove sa vyjadril aj americký prezident Donald Trump. Spojené štáty a ich partneri vraj v budúcnosti podniknú najtvrdšie možné kroky k jadrovému odzbrojeniu Severnej Kórey. Trump zároveň predstavil novú bezpečnosťou stratégiu USA. KĽDR podľa neho nesmie byť naďalej pre svet hrozbou.

Prezident vyzdvihol, že súčasná americká stratégia voči Pchjongjangu prispela narozdiel od prístupu predchádzajúcich prezidentov k prijatiu najprísnejších sankcií voči KĽDR. Tlak podľa neho musí pokračovať. „Nemáme inú možnosť," povedala americká hlava štátu.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Donald Trump

Zbroja aj Japonci

Japonská vláda schválila v utorok nákup dvoch amerických systémov protiraketovej obrany. Cieľom tohto kroku je posilniť obrannú schopnosť voči rastúcim hrozbám zo strany Severnej Kórey.

Systémy Aegis Ashore doplnia súčasný dvojstupňový systém japonskej obrany pozostávajúci z mobilných raketových systémov Patriot a systémov nainštalovaných na torpédoborcoch Aegis. Nové pozemné systémy by mali pokryť celé územie Japonska.

Vláda ich chce nainštalovať do roku 2023, pričom náklady sa odhadujú na 1,8 miliardy dolárov (1,5 miliardy eur). Severná Kórea sa čoraz viac sústreďuje na budovanie svojho jadrového a raketového programu, čím vyvoláva znepokojenie u svojich susedov.

Viac o téme: KĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu