Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trump opäť šokuje: Severná Kórea chce zabiť milióny Američanov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Severná Kórea sa usiluje vyvíjať zbrane, ktoré budú schopné zabiť milióny Američanov, uviedol v pondelok v rámci predstavovania novej bezpečnostnej stratégie americký prezident Donald Trump.

"Severná Kórea sa usiluje nadobudnúť schopnosť zabiť milióny Američanov jadrovými zbraňami. Severná Kórea sa tiež usiluje vyvíjať chemické a biologické zbrane, ktoré možno prepravovať raketami," dodal Trump. Podľa Trumpa v súčasnom svete prebieha súťaž, v ktorej sa Spojené štáty budú riadiť heslom jeho prezidentskej kampane z roku 2016: "Amerika na prvom mieste". 

"Amerika je súčasťou tejto hry a Amerika v nej zvíťazí," povedal na margo novej bezpečnostnej stratégie prezident, ktorý sa v nej zameral najmä na ochranu svojej vlasti. Jej súčasťou má byť aj múr, ktorý chce Trump vybudovať na hraniciach medzi Spojenými štátmi a Mexikom, či ďalšie kroky zamerané na obmedzenie prisťahovalectva.

Šéf Bieleho domu vo svojom pondelňajšom prejave vyzval aj na zvyšovanie prosperity Spojených štátov, propagáciu mieru prostredníctvom sily a rozširovanie ich vplyvu. Spojené štáty budú spolupracovať s ostatnými krajinami, ale "tak, aby sme za každých okolností chránili naše národné záujmy", uviedol Trump čím mal podľa agentúry DPA na mysli najmä Čínu a Rusko.

Tieto krajiny zároveň označil za "konkurenčné mocnosti používajúce technológie, propagandu a donucovanie", aby vytvorili svet "odporujúci americkým záujmom a hodnotám".

Viac o téme: USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu