Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Radžúb to povedal narovinu: Viceprezident USA Pence nie je vítaný na palestínskych územiach

Mike Pence
Mike Pence (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Vergara)

RAMALLÁH - Americký viceprezident Mike Pence nie je počas svojej návštevy v regióne vítaný na palestínskych územiach, uviedol vo štvrtok podľa agentúra AP palestínsky predstaviteľ Džibríl Radžúb. Ako dôvod Radžúb uviedol uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela zo strany USA.

Radžúb okrem toho vyzval predstaviteľov arabských štátov, aby sa s Penceom počas jeho cesty po regióne tiež nestretli. Pence by mal ešte v druhej polovici decembra zavítať do Izraela a Egypta a do mesta Betlehem na západnom brehu Jordánu. Podľa agentúry AP nie je jasné, ako Radžúbova výzva ovplyvní tú časť Penceovej cesty, ktorá vedie po Západnom brehu.

Biely dom tvrdí, že prípadné zrušene stretnutia by bolo kontraproduktívne

Biely dom vo Washingtone medzičasom vydal vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že prípadné zrušenie Penceovho stretnutia s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom by bolo kontraproduktívne. V reakcii sa špekulácie médií, že Abbás by schôdzku s viceprezidentom USA mohol zrušiť, Biely dom zdôraznil, že Pence má záujem stretnúť sa s Abbásom tak, ako to bolo naplánované. 

Situáciu na Blízkom východe výrazne skomplikovalo stredajšie oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Trump okrem toho podpísal aj nariadenie o presťahovaní amerického veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema.

Vyhlásenie USA uznaním Jeruzalema za hlavné mesto Izraela vyvolalo kritiky u obavy

Vyhlásenie Spojených štátov o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela vyvolalo na palestínskych územiach, ale aj v štátoch regióny kritiku zo strany politikov, ako aj obavy, že najnovší vývoj povedie k násilnostiam. 

V zrážkach s izraelskou políciou, ktoré vypukli vo štvrtok na Západnom brehu a v pásme Gazy, bolo zranených najmenej 80 Palestínčanov. Palestínčania do izraelských vojakov hádzali kamene, okrem toho podpaľovali pneumatiky a nedovoleným spôsobom sa približovali k pohraničnému múru.

Viac o téme: PalestínaMahmúd AbbásMike PenceDžibríl Radžúb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu