Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vzťahy Ruska s USA sú najhoršie od brežnevovských čias, vyhlásil Medvedev

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Vzťahy Ruska a USA sú najhoršie od brežnevovských čias, uviedol vo štvrtok ruský premiér Dmitrij Medvedev v interview ruským televíziám. Súčasne však dodal, že "šanca na ich zlepšenie je vždy". Informovala o tom agentúra TASS.

Amerického prezidenta Donalda Trumpa označil Medvedev za zorientovaného a dobroprajného politika a dodal, že problémom vo vzťahoch medzi USA a Ruskom "nie sú osobné vzťahy, ale atmosféra, ktorá sa vytvára".

Podľa Medvedevovho hodnotenia je atmosféra v rusko-amerických vzťahoch "veľmi zlá". Uviedol súčasne, že nemá pocit, že by zhoršenie vzťahov s USA zavinilo Rusko.

Upozornil tiež, že celý rad amerických politikov sa snaží riešiť svoje osobné veci na účet Ruska. "Snažia sa ovplyvňovať svojho prezidenta, pričom rozohrávajú tú povestnú ruskú kartu," dodal Medvedev.

Medvedev sa vyjadril aj k najnovšiemu balíku sankcií uvalených na Rusko. Podľa neho je cieľom sankcií zmariť ambície Ruska v oblasti dodávok plynu do Európy. Moskva však podľa Medvedeva naďalej verí v realizáciu vzájomne výhodných projektov v tejto oblasti.

Ruský premiér vysvetlil, že "posledný balík sankcií je zjavne zacielený na to, aby obmedzil naše plynárenské možnosti v Európe".

Podľa Medvedeva je motívom týchto krokov želanie Spojených štátov dodávať svoj skvapalnený zemný plyn do Európy, a preto musia z trhu vytlačiť Rusko.

Medvedev pripomenul, že svojimi rozhodnutiami a direktívami kauzu "trochu zamotala" aj Európa. Vyjadril preto nádej, že v EÚ "zvíťazí zdravý rozum" a spoločné projekty s Ruskom sa budú realizovať, pretože sú vzájomne výhodné i pre Európu, i pre Rusko.

Viac o téme: RuskoUSADmitrij Medvedev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu