Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Proti Trumpovi sa zdvihla vlna kritiky: Na twitteri zverejnil protimoslimskú propagandu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

WASHINGTON - Biely dom sa takmer denne sťažuje na nepravdivé správy, ktoré šíria niektoré médiá. Keď však také správy slúžia jeho účelu, tak mu nevadia. Včera ich nielen využil, ale aj schválil protimoslimskú propagandu, uviedol americký denník Washington Post.

Reagoval tak na to, že prezident Donald Trump zverejnil na svojom twitterovom účte neoverené protimoslimské videá a hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová to vysvetlila tak, že "bez ohľadu na to, či sú tie videá skutočné alebo nie, hrozba je skutočná". Trumpovým cieľom je podľa nej propagovať bezpečnosť krajiny. 

Podľa Washington Postu bolo chybou už to, že Trump zdieľal zo stránky britskej krajne pravicovej protimoslimskej aktivistky neoverené videá. Potom však prišla ďalšia rana - reakcia Bieleho domu. 

"Sandersová odobrila koncepciu propagandy. Pri tejto verzii princípu účel svätí prostriedky by sa aj Machiavelli začerval od hanby," napísal denník.  

Trump a Sandersová sa dočkali kritiky aj od ďalších amerických médií. Reportérka spravodajskej televízie CNN Dana Bashová povedala, že zo zverejnenia tých videí prezidentom je jej zle od žalúdka. CNN ďalej uviedla, že Trump opäť nastolil otázku o svojej kompetentnosti byť prezidentom. 

Spravodajská televízia Fox News pripomenula, že to nie je po prvý raz, čo šéf Bieleho zdieľal na sociálnej sieti poburujúce videá z kontroverzných zdrojov, vrátane tých so zjavnými väzbami na nacionalistické skupiny. 

Denník New York Times napísal, že Trump rozpútal ďalšiu nacionalistickú zbesilosť. "Žiadny z novodobých amerických prezidentov nepropagoval takýto poburujúci obsah pochádzajúci od extrémistickej organizácie," zdôraznili noviny.

Denník Los Angeles Times uviedol, že Trump rozšíril svoje flirtovanie s rasistickými extrémistami na medzinárodnú úroveň a vyvolal diplomatický zmätok medzi USA a ich najbližším spojencom.  "Ďalší deň, ďalší bizardný a nezodpovedný príspevok prezidenta Spojených štátov. Je to hodné komentára a odsúdenia. Zdieľaním týchto videí dáva Trump nesmiernu moc svojej verejnej kazateľnice do služieb demagógov," napísali editori denníka. 

Dodali, že bohužiaľ je to len jeden z mnohých prípadov, keď Trump ľahkovážne vyjadril veci, ktoré sú hlboko pod hranicou dôstojnosti funkcie prezidenta. 

Viac o téme: Donald TrumpWashington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu