Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Strojcov krvavej vzbury odsúdili na smrť: Rýchly koniec pre 139 rebelov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Bangladéšsky súd potvrdil rozsudky trestu smrti nad 139 príslušníkmi polovojenských pohraničných jednotiek, ktorí sa v roku 2009 podieľali na ozbrojenej vzbure. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Trojčlenná porota najvyššieho súdu tiež potvrdila doživotie vo väzení ďalším 146 osobám za ich účasť na vzbure, rabovaní a ďalších trestných činov, uviedla vo vyhlásení generálna prokuratúra. Krvavá rebélia, pri ktorej prišlo o život 74 ľudí, prevažne dôstojníkov, vypukla len dva mesiace po tom, ako armáda odovzdala moc novozvolenej vláde premiérky Hasíny Vadžídovej. Pohraničníci začali ozbrojený odpor koncom februára 2009 počas výročného stretnutia v hlavnom meste Dháka. Vyhlasovali, že bojujú proti diskriminácii a za lepšie platové a pracovné podmienky.

Povstanie sa skončilo rokovaniami a ponukou amnestie. Po objavení desiatok tiel v masových hroboch a stokách však vláda ponuku amnestie stiahla. Medzi obeťami bolo 57 dôstojníkov vrátane hlavného veliteľa polovojenských pohraničných jednotiek.

Viac o téme: VzburaRebeliBangladéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu