Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľká chyba nemeckej polície: Mali telefón teroristu z Berlína, mohli predísť útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Niekoľko mesiacov pred minuloročným útokom na vianočné trhy v Berlíne prehľadávali vyšetrovatelia telefón neskoršieho teroristu, no nevšimli si v ňom fotografiu so zbraňou, uviedli nemecké úrady.

Minister vnútra spolkovej republiky Severné Porýnie-Vestfálsko Herbert Reul uviedol, že telefón skonfiškovali počas policajnej kontroly v Berlíne vo februári 2016 a vyšetrovateľom zo štátu, kde podozrivý býval, z neho poslali 12-tisíc súborov. Na jednej z fotiek bol pritom útočník Anis Amri zachytený so strelnou zbraňou. Reul preto požiadal o preskúmanie policajných postupov, aby sa takéto chyby v budúcnosti nestali.

Verejné vyšetrovanie a nemecké médiá pritom odhalili sériu pochybení, ktorých sa dopustili bezpečnostné agentúry pri sledovaní muža, ktorý podľa úradov predstavoval nebezpečenstvo pre verejnosť.

Trhy opäť otvorili

Stovky tradičných vianočných trhov sa v pondelok otvorili po celom Nemecku, a to za zvýšených bezpečnostných opatrení. Takmer pred rokom totiž došlo k teroristickému útoku na berlínskom vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a zranenia utrpelo 70 ďalších osôb. Celá trhová zóna v centre Berlína je prísnejšie chránená, napríklad aj betónovými blokmi po obvode.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere prostredníctvom najčítanejšieho denníka Bild vyzval v pondelok Nemcov, aby nezostávali zo strachu doma. "Vianočné trhy sú súčasťou nášho života a kultúry," vyhlásil. Dodal však, že návštevníci majú byť ostražití. "Hrozba terorizmu je jednoducho veľmi vysoká. Kedykoľvek. Kdekoľvek," zdôraznil minister.

V pondelok podvečer otvorili spomienkovým obradom so sviečkami aj vianočný trh v hlavnom meste Berlín na námestí Breitscheidplatz, kde tuniský útočník Anis Amri 19. decembra vrážal do návštevníkov ukradnutým nákladným autom. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Daeš. Na tichej spomienke sa mal zúčastniť aj starosta Berlína Michael Müller a najvyššie postavený predstaviteľ mestskej bezpečnosti Andreas Geisel.

 

Viac o téme: TerorizmusBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu