Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Česku sa rodí diabolská koalícia: TRAGIKOMÉDIA Vládnuť by mal miliardár, komunisti a neonacisti

Vojtěch Filip, Andrej Babiš a Tomio Okamura Zobraziť galériu (2)
Vojtěch Filip, Andrej Babiš a Tomio Okamura (Zdroj: Foto: TASR / AP / Petr David Josek, Michal Svitok)

PRAHA - Nemecká politická situácia síce po voľbách nevyzerá úplne ideálne, stále to však môže byť horšie. Ako upozornila nemecká verzia portálu Huffington Post, stačí sa vraj pozrieť k ich susedom do Česka - vládnuť tam môže miliardár, neonacista a komunista.

Portál poukazuje najmä na to, že zatiaľ čo v Nemecku sa nevedia dohodnúť sociálni demokrati Martina Schulza (SPD) s kresťanskými demokratmi Angely Merkelovej (CDU/CSU), niekoľko kilometrov na východ by mohla pod vedením Andreja Babiša (ANO) vzniknúť veľmi zvláštna koalícia.

Web upozorňuje, že s kontroverzným politikom slovenského pôvodu, ktorý voľby vyhral, odmieta ísť do koalície väčšina strán. S Babišom nemajú problém spolupracovať Tomio Okamura a jeho krajne pravicová strana SPD a Vojtěch Filip a stále v Česku populárni komunisti. „Ako môže takéto spojenie fungovať? A aké budú dôsledky pre Európu?" kladie Huffington Post dôležité otázky.

Česko v Huffington Post
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: huffingtonpost.de)

Trojica Babiš, Okamura a Filip

Na jednej strane je tu sám Babiš, „český Trump", ktorý vyhral voľby aj napriek policajnému vyšetrovaniu. Teraz mu hrozí zbavenie poslaneckej imunity, vyšetrovatelia už podľa agentúry ČTK podali žiadosť snemovni.

Druhým v koalícii by bol Okamura, ktorý má japonského a českého rodiča. V tvrdej kampani bojoval proti Rómom, pristahovalcom a utečencom, je za zákaz islamu a opusteniu EÚ, upozorňuje portál. Známy je aj svojimi konšpirátorskými či antisemitskými názormi. Spoločne s Filipom bude navyše po dnešnom hlasovaní patriť medzi podpredsedov snemovne.

Posledným do partie je Filip, šéf KSČM. V parlamentných voľbách podľa webu utrpeli ťažké straty, hoci sú stále najväčšou stranou, čo sa týka počtu členov. Komunistu požadujú aj stiahnutie krajiny z NATO.

Strach z utečencov a Czexit?

Ako SPD (22 kresiel), tak aj KSČM (15 kresiel) ponúkli ANO (78 kresiel) toleranciu výmenou za niektoré ústupky. Spoločne by trojica strán v Snemovni získala 115 kresiel a vytvorili by tak netradičnú zmes, ktorá by sa však v čomsi vedela zhodnúť.

Podľa portálu totiž všetky tri subjekty spájajú utečenci z islamských krajín, a to konkrétne strach z nich. Navyše požadujú aj v ústave zakotvené právo na referendum na národnej úrovni, čo by teoreticky mohlo viesť k „Czexitu", teda odchodu Českej republiky z Európskej únie. Tam však Huffington Post tvrdí, že to nie je úplne pravdepodobné vďaka Babišovi, ktorý je prosti vystúpeniu z únie.

Viac o téme: Andrej BabišČeská republikaTomio Okamura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu