Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česko má nového premiéra: Ambiciózny zväzák Bureš, najbohatší Slovák a kontroverzný podnikateľ

Andrej Babiš a Miloš Zeman Zobraziť galériu (7)
Andrej Babiš a Miloš Zeman (Zdroj: SITA / AP)

PRAHA - Česi majú nového premiéra a je ním Slovák! Kontroverznému podnikateľovi slovenského pôvodu Andrejovi Babišovi sa v októbri podarilo ovládnuť voľby za riekou Moravou a dnes ho prezident Miloš Zeman menoval predsedom vlády. Pripomeňte si s nami jeho cestu do premiérskeho kresla.

Andrej Babiš sa narodil 2. septembra 1954 v Bratislave. Vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave, po štúdiu nastúpil ako referent do firmy Chemapol Bratislava. V roku 1980 zároveň vstúpil do Komunistickej strany Československa. 

Podľa dokumentov Ústavu pamäti národa, ktoré sa na verejnosť dostali v roku 2011, mal byť od roku 1980 dôverníkom Štátnej tajnej bezpečnosti (ŠtB), aby sa o dva roky neskôr stal rovno agentom. Ako vtedy informoval portál euro.cz, Babiš mal vystupovať pod krycím menom Bureš. Babišov zväzok je archivovaný v Bratislave, podstatná časť materiálov z neho bola skartovaná v decembri 1989.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: česká televize)

Andrej Babiš v osemdesiatych rokoch

„Nebol som agentom ŠtB a robím v tejto veci právne kroky. Právnici podajú príslušnú žalobu proti Ústavu pamäti národa Slovenskej republiky na ochranu osobnosti,” bránil sa Babiš. Súdny spor s ÚPN sa ťahá už niekoľko rokov. Momentálne má prípad na starosti odvolávací krajský súd.

Spoluzakladateľ Agrofertu

Vďaka práci vo firme Chemapol sa koncom deväťdesiatych rokov dostal na päť rokov do Maroka, kde pôsobil ako obchodný zástupca. Po roku 1991 sa vrátil do Československa do firmy, ktorá už fungovala pod menom Petrimex, a pôsobil na manažérskych pozíciách.

Babiš sa spolupodieľal na založení českej pobočky Petrimexu, ktorá sa premenovala na Agrofert. V roku 1995 z Petrimexu odišiel, no pozíciu v Agroferte si udržal a časom firmu ovládol. Dnes patrí tento chemicko-potravinársky holding k najväčším firmám Českej republiky, hoci Babiš ho od tohto roku už nevlastní.

Politická kariéra

Do politiky vstúpil Babiš v novembri 2011, keď založil hnutie ANO. Od roku 2014 do roku 2017 pôsobil v pozícii ministra financií ČR, od 6. 12. 2017 je oficiálne premiérom Česka po tom, čo v októbrových voľbách s prehľadom zvíťazil. Podarilo sa mu zložiť ale iba menšinovú vládu.

Babiš je známy aj svojím rozprávkovým majetkom. Časopis Forbes ho tento rok vyhlásil za najbohatšieho Slováka, pričom jeho majetok odhadol na približne 3,39 miliardy eur.

Kauza Čapí hnízdo

Babiš je v súčasnosti vyšetrovaný políciou v súvislosti s farmou Čapí hnízdo. Tá patrila do prelomu rokov 2007 a 2008 do Agrofertu, potom zmenila formu vlastníctva a nebolo tak možné dohľadať majiteľa. Vďaka zmene získala viac ako 50-miliónovú európsku dotáciu v programe pre malé a stredné podniky. Po niekoľkých rokoch, keď farma dodržiavala dotačné podmienky, sa vrátila do skupiny Agrofert.

Babiš bol sobvinený pre podozrenie z dotačného podvodu a pre poškodenie finančných záujmov Európskej únie, prvý miestopredseda ANO Jaroslav Faltýnek iba z dotačného podvodu. Minulá snemovňa oboch vydala na stíhanie 6. septembra, po voľbách ale získali znovu imunitu a o ich trestnom stíhaní tak bude musieť rozhodovať Poslanecká snemovňa v novom zložení. Obaja politici tvrdia, že žiadny trestný čin nespáchali.

Česko má nového premiéra:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: facebook (Jericho city page))

Andrej Babiš s manželkou

Kritické dlhopisy

V máji sa ďalšia kauza stala dôvodom jeho odchodu z vlády. Ide o nákup dlhopisov vtedy Babišom vlastneného Agrofertu. Na šéfa ANO bolo podané trestné oznámenie kvôli možnému krátenia dane a porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Výhoda takzvaných korunových dlhopisov vydaných do konca roka 2012 spočíva v tom, že ich držiteľ v podstate neplatí zo získaných úrokov daň z príjmu.

Babiš býva kritizovaný aj za to, že vo svojich rukách koncentruje politickú, ekonomickú a mediálnu moc. Podľa kritikov politickú moc zneužíva v prospech svojho podnikania, Babiš to ale odmieta.

Viac o téme: Andrej BabišMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu