Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NATO víta rozsudok z Haagu o doživotí pre Mladiča: TAKTO reagovali premiéri Bosny a Srbska

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg privítal stredajší rozsudok Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) o uložení doživotného väzenia bývalému bosnianskosrbskému vojenskému veliteľovi Ratkovi Mladičovi. Súd v Haagu uznal Mladiča za vinného z genocídy a zločinov proti ľudskosti spáchaných počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995.

 "Vítam rozsudok trestného tribunálu OSN proti Ratkovi Mladičovi. Dokazuje to, že vláda zákona funguje a tí, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny, sa musia zodpovedať," uviedol šéf NATO. Stoltenberg v správe pre médiá pripomenul, že aliancia pomohla ukončiť "túto temnú kapitolu v dejinách Európy". Dodal, že región západného Balkánu má strategický význam pre NATO, ktoré pomohlo vybudovať a udržať stabilitu v tomto regióne po dobu vyše dvadsať rokov. 

"Budúcnosť západného Balkánu vidíme v podobe euroatlantickej spolupráce a integrácie pre tých, ktorí to chcú," odkázal Stoltenberg a vyjadril nádej, že rozhodnutie ICTY posunie západobalkánsky región ďalej na ceste mieru a zmierenia.

Premiéri Bosny a Srbska reagovali na Mladičovo doživotie, vyjadril sa aj Ashdown

Srbského prezidenta Aleksandara Vučiča neprekvapuje, že Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) vymeral v stredu doživotný trest odňatia slobody bývalému bosnianskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi. "Všetci sme vedeli, aký bude výsledok," povedal Vučič, ktorý sa podľa agentúry AP v minulosti hlásil k srbskému ultranacionalizmu a v súčasnosti o sebe tvrdí, že je proeurópskym reformátorom. Vučič ďalej uviedol, že ICTY je zaujatý voči Srbom a ich vojnovým obetiam, avšak dodal, že vojnové zločiny spáchané Srbmi by sa nemali ospravedlňovať.

"My sme ochotní prijať svoju zodpovednosť, kým iní nie. Zbohom všetkým, ktorí nás chcú vracať do minulosti; my chceme kráčať v ústrety budúcnosti," povedal srbský prezident s tým, že proces s Mladičom nesledoval. Bosniansky premiér Denis Zvizdič rozsudok vynesený nad Mladičom, ktorý bol súdený za zločiny proti ľudskosti a genocídu počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995, privítal.

"Rozsudok potvrdil, že vojnoví zločinci nemôžu uniknúť pred spravodlivosťou bez ohľadu na to, ako dlho sa ukrývajú," povedal Zvizdič.  Bývalý vysoký predstaviteľ OSN pre Bosnu a poradca britského expremiéra Tonyho Blaira Paddy Ashdown súvislosti s doživotím pre Mladiča, ktorého nazval "vrahom zo Srebrenice", uviedol, že rozsudok je "víťazstvom spravodlivosti", ktoré ocenia všetci tí, čo veria, že aj vo vojne platia zákony. 
    

 

 

Viac o téme: NATORatko MladičJens StoltenbergDenis Zvizdič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu