Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezhody v OSN: Rusi vetovali snahu USA o predĺženie vyšetrovania chemických úokov v Sýrii

Sýrsky prezident Bašár Asad mal podľa Američanov použiť chemické zbrane proti vlastnému obyvateľstvu.
Sýrsky prezident Bašár Asad mal podľa Američanov použiť chemické zbrane proti vlastnému obyvateľstvu. (Zdroj: SITA/SANA via AP, File)

MOSKVA - Rusko vetovalo vo štvrtok rezolúciu Bezpečnostnej rady (BR) OSN, ktorá mala predĺžiť mandát medzinárodného tímu vyšetrujúceho chemické útoky v Sýrii. Informovala o tom agentúra DPA.

Mandát vyšetrovacieho tímu OSN má vypršať vo štvrtok 16. novembra o polnoci. Prezident USA Donald Trump vopred apeloval na členov BR, aby hlasovali za predĺženie mandátu. 

Washington a Moskva predložili vlastné návrhy rezolúcií o obnovení Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu pre Sýriu (JIM), čo je tím vyšetrovateľov z OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Rusko napokon na štvrtkovom zasadnutí BR OSN vetovalo americkú rezolúciu a vlastný návrh stiahlo. Podľa veľvyslankyne USA pri OSN ruské veto "zabilo" celý vyšetrovací mechanizmus len preto, aby ochránilo svojho spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada.  

Bezprostredne nebolo jasné, či to bude znamenať definitívny koniec JIM, alebo či sa nájde možnosť aspoň na dočasné predĺženie jeho fungovania, čo by členom BR poskytlo viac času na prípadné dosiahnutie dohody.  

Rusko spochybnilo väčšinu nedávnej správy OSN, v ktorej sa vina za útok sarinom z apríla 2017 v sýrskom meste Chán Šajchún pripisuje sýrskej vláde. Moskva, ktorá v sýrskom konflikte bojuje na strane Damasku, označila celé vyšetrovanie za "hlboko neuspokojivé" a "kvalitatívne priemerné".

Viac o téme: RuskoUSASýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu