Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tvrdé slová Gremingera o Donbase: Rokovania sú úplne zablokované

Thomas Greminger
Thomas Greminger (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Rokovania o urovnaní konfliktu v ukrajinskom Donbase sú "úplne zablokované". Potrebný je "politický signál" a synchronizovaný pokrok na oboch stranách, aby sa veci dostali do pohybu a implementovali sa minské dohody, konštatoval v stredu generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomas Greminger.

Jeho slová zazneli na Varšavskom bezpečnostnom fóre, informovala agentúra Ukrinform. Greminger poznamenal, že účastníci trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase (zástupcovia Ruska, Ukrajiny a OBSE, pozn. TASR) sa snažia robiť kroky v rôznych smeroch, ale bez politického signálu zo strany normandskej štvorky (diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí, pozn. TASR) majú kontaktná skupina i Špeciálna pozorovateľská misia (SMM) OBSE obmedzený manévrovací priestor.

Greminger upozornil, že diskusia o otázke rozmiestnenia mierovej misie OSN v Donbase síce pokračuje, ale mohlo by to "nejakým spôsobom odviesť pozornosť od hlavnej otázky - implementácie minských dohôd".

Viac o téme: UkrajinaDonbasThomas Greminger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu