Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Petrohrade padol prekvapivý návrh: Spojí sa KĽDR s Iránom proti USA?

Kim Čong Un
Kim Čong Un (Zdroj: SITA/AP)

PETROHRAD - Vedúci delegácie Severnej Kórey na zasadnutí Medziparlamentnej únie v Petrohrade dnes navrhol Iránu, aby "spoločne bojovali proti nespravodlivosti Spojených štátov". Informovala o tom agentúra TASS.

Agentúra spresnila, že výrok podpredsedu severokórejského Najvyššieho ľudového zhromaždenia An Tchong-čchuna, ktorý vedie delegáciu KĽDR v Petrohrade, zaznel dnes počas jeho krátkeho stretnutia s predsedom iránskeho parlamentu Alím Larídžáním. Larídžaní uviedol, že "máme silnú vôľu bojovať proti tým, ktorí nám krivdia". "Poďme spoločne bojovať proti nespravodlivosti, za spravodlivosť," vyzval.

Predseda iránskeho parlamentu dnes vo svojom vystúpení pred účastníkmi zasadnutia Medziparlamentnej únie podrobil kroky Spojených štátov ostrej kritike - medziiným aj za postoj súčasnej americkej administratívy k dohode o jadrovom programe Iránu.  Larídžání, citovaný agentúrou TASS, vyhlásil, že prezident USA Donald Trump takto prejavuje neúctu voči OSN a dokazuje svoju neschopnosť implementovať medzinárodné zmluvy.

Trump v piatok v Bielom dome oznámil, že jadrová dohoda medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami už nezodpovedá národným bezpečnostným záujmom Spojených štátov. Tie však od dohody z roku 2015 neodstúpia. Prezident USA vyzval ministerstvo financií, aby uvalilo prísne sankcie na iránske Revolučné gardy a na rovnaký postup vyzval aj spojencov Washingtonu.

Spojené štáty tvrdia, že diplomacia bude pokračovať, kým nepadne prvá bomba

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uviedol, že diplomatické úsilie zamerané na vyriešenie severokórejskej krízy "bude pokračovať, kým nepadne prvá bomba". Slová šéfa americkej diplomacie cituje dnes agentúra AP.

V televíznom rozhovore uviedol, že prezident USA Donald Trump mu dal "jasne najavo, že to chce riešiť diplomaticky. "Nesnaží sa ísť do vojny," povedal Tillerson. Agentúra AP však pripomína, že to nebola tak dávno, keď Trump na Twitteri hovoril o tom, že Tillerson stráca čas pokusmi vyjednávať s lídrom Severnej Kórey disponujúcej jadrovými zbraňami. Takéto rozličné odkazy z Washingtonu vyvolali obavy z možného mylného posúdenia situácie v čase, keď sa stupňujú agresívne slovné výmeny medzi Trumpom a severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Kórejská ľudovodemokratická republika v júli bez ohľadu na stupňujúcu sa kritiku medzinárodného spoločenstva uskutočnila dve skúšky balistických striel; v auguste a septembri vykonala ďalšie dva testy, pričom strely preleteli ponad Japonsko. Začiatkom septembra Pchjongjang oznámil úspešnú skúšku svojej prvej vodíkovej bomby.

Viac o téme: IránSeverná KóreaKĽDRSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu