Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V zajatí Talibanu prežil peklo, teraz mu hrozí doživotná basa: Podľa Trumpa je špinavý zradca

Bowe Bergdahl Zobraziť galériu (2)
Bowe Bergdahl (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted Richardson)

FORT BRAGG - Seržant americkej armády Bowe Bergdahl, ktorý strávil päť rokov v zajatí Talibanu po tom, ako opustil svoje stanovište v Afganistane, sa priznal v pondelok na súde k dezercii a zbabelosti pred nepriateľom, čo mu môže vyniesť až doživotný trest.

O najnovšom vývoji v tejto kauze informovala agentúra AP, podľa ktorej môže priznanie znamenať, že obžalovaný sa spolieha na zhovievavosť sudcu, keďže neuzavrel s prokuratúrou nijakú dohodu o vine a treste. Doživotné väzenie hrozí Bergdahlovi (31) za to, že svojím správaním ohrozil iných vojakov, zatiaľ čo za samotnú dezerciu sa udeľuje najviac päťročný trest.

"Chápem, že môj odchod (zo stanovišťa) bol proti predpisom," povedal obžalovaný seržant, ktorého zmiznutie v roku 2009 viedlo k  intenzívnym pátracím a záchranným misiám. Niektorí z jeho kolegov pri nich utrpeli vážne zranenia. Bergdahl, ktorý následne padol do zajatia Talibanu, sa podľa vlastných slov domnieval, že "nebudú pátrať po jednom vojakovi".

Spojené štáty dosiahli oslobodenie Bergdahla v roku 2014, keď uskutočnili kontroverznú výmenu za piatich predstaviteľov Talibanu zadržiavaných vo vojenskom väzení na základni Guantánamo. Terajší americký prezident Donald Trump v rámci vlaňajšej predvolebnej kampane opakovane označil tohto vojaka za "špinavého, skazeného zradcu" a tvrdil, že si zaslúžil byť zastrelený popravnou čatou alebo vyhodený z lietadla bez padáka.

Viac o téme: Donald TrumpBowe Bergdahl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu